Σε συνέντευξη που έδωσε στην Κυριακάτικη Bild η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ εκτιμά ότι βρισκόμαστε μακριά από το τέλος του πολέμου και απορρίπτει μια κατάπαυση του πυρός υπό τους όρους του Πούτιν.

Μετά τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς που έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα SZ και η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ εκτιμά ότι το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία δεν διαφαίνεται σύντομα. Πρόκειται για μια εκτίμηση που έχει επαναλάβει η ίδια και στο παρελθόν, αφήνοντας μηδαμινές ελπίδες για μια ανακωχή στο ουκρανικό μέτωπο, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη Βild η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών αναφέρει ότι δεν βλέπει ουσιαστικές και ειλικρινείς ενδείξεις που συνηγορούν για την ώρα σε μια ρωσική αποχώρηση από τα ουκρανικά εδάφη.

«Κανένας άλλος δεν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, παρά μόνο ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει αύριο αν το θέλει ο Πούτιν» δηλώνει χαρακτηριστικά η Αναλένα Μπέρμποκ στη συνέντευξη της.

Ταυτόχρονα συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός με ρωσικούς όρους. «Κάτι τέτοιο δεν θα τερματίσει τον τρόμο, το αντίθετο», σημειώνει λέγοντας ότι οι άνθρωποι στην Ουκρανία δεν ζητούν για τα Χριστούγεννα φέτος τίποτα περισσότερο από ελευθερία και ασφάλεια για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και τη χώρα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση στα κατεχόμενα εδάφη επιδεινώνεται καθημερινά

Μάλιστα, όπως επισημαίνει στην Bild, η κατάσταση για τους Ουκρανούς επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα κυρίως στα εδάφη που κατέχουν ήδη οι Ρώσοι. Εκτός από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση, στα κατεχόμενα εδάφη δεν φτάνει καν η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια ενώ σοκ προκαλούν, σύμφωνα με την Μπέρμποκ, οι μαρτυρίες Ουκρανών, οι οποίοι  «καθημερινά ζουν με τον φόβο μήπως απαχθούν, βασανιστούν ή δολοφονηθούν από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής». Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ειδικό φιλανθρωπικό πρόγραμμα που μετέδωσε το γερμανικό δίκτυο ZDF και στο οποίο συμμετείχε η Αναλένα Μπέρμποκ με άλλους κορυφαίους Γερμανούς πολιτικούς συγκεντρώθηκαν 2,4 εκατομμύρια ευρώ για τα παιδιά της Ουκρανίας.

Στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στον ουκρανικό λαό απονέμεται, τέλος, το σημαντικό Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνου της πόλης του Άαχεν για το 2023 στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα στήριξης της ουκρανικής αντίστασης.

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης