Κανονικό πόλεμο διεξάγουν πλέον οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον των Κούρδων, όχι μόνο στις νοτιοανατολικές επαρχίες, που στρατοκρατούνται, αλλά και πέραν των τουρκικών συνόρων.

Μόνο χθες, τουρκικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν συνεχείς εξορμήσεις, πλήττοντας θέσεις του «παράνομου» -όπως χαρακτηρίζεται από τις τουρκικές αρχές- Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), μέσα στο έδαφος του βόρειου Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 40 Κούρδοι αντάρτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu Agency» (AA), περισσότερα από 50 τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν συνεχείς αεροπορικές επιδρομές που διήρκεσαν έξι ώρες, χτες τα ξημερώματα.

Η επιχείρηση εκείνη πραγματοποιήθηκε σε αντίποινα για τους 16 τούρκους στρατιώτες που σκοτώθηκαν από επίθεση ανταρτών του ΡΚΚ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι.

Στους βομβαρδισμούς περιοχών που οι Tούρκοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν βάσεις από όπου εξορμούν Κούρδοι αντάρτες, συμμετείχαν τριανταπέντε F-16 και 18 F-4 Ρhantoms.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αρχή οι τουρκικές αρχές είχαν αποκρύψει τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων της προχτεσινής επίθεσης, αλλά τελικά παραδέχθηκαν ότι οι απώλειες στην πλέον φονική επίθεση του ΡΚΚ από τότε που επαναλήφθηκαν οι εχθροπραξίες, ήταν 16 στρατιώτες.

Στην προεκλογική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Τουρκία, η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι «θα τερματίσει την επιθετική δραστηριότητα του ΡΚΚ» που μετά από μία παρένθεση εκεχειρίας επαναλήφθηκαν με ένταση που θυμίζουν τις πλέον φονικές εποχές ενός πολέμου που μαίνεται εδώ και τριάντα χρόνια.

Την ένταση που επικρατεί στη νοτιοανατολική Τουρκία, κορυφώνει η νέα επίθεση που έγινε σήμερα, εναντίον αστυνομικού λεωφορείου στο χωριό Hasanköy της επαρχίας Iğdır, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 αστυνομικοί.

Πληροφορίες από Agence France-Presse / hurriyet daily news
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης