Πέντε υποστηρικτές μιας από τις κυριότερες ισλαμιστικές οργανώσεις του Μπανγκλαντές σκοτώθηκαν χθες από πυρά κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων που ξέσπασαν σε πόλεις της χώρας μεταξύ δυνάμεων επιβολής του νόμου και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ανέφερε η αστυνομία.

Οι βίαιες διαδηλώσεις συνέβησαν καθώς το Μπαγκλαντές γιορτάζει την 50ή επέτειο της ανεξαρτησίας του, με την κυβέρνηση να προβάλλει τις οικονομικές επιτυχίες της χώρας – που επισκιάζονται από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσκεψη του Ινδού εθνικιστή Ναρέντρα Μόντι, που έφτασε στην Ντάκα χθες με την ευκαιρία αυτής της επετείου, προκάλεσε μέρες διαδηλώσεων από διαδηλωτές που τον κατηγορούν ότι προωθεί εθνικιστικές πολιτικές στην Ινδία. Τον κατηγορούν ότι υποκίνησε βία κατά των μουσουλμάνων που σκότωσε χίλιους ανθρώπους στο ινδικό κρατίδιο Γκουτζαράτ το 2002, ενώ ήταν επικεφαλής αυτού του κρατιδίου.

 

Τέσσερα θύματα των συγκρούσεων της Παρασκευής ήταν μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Χεφαζάτ-ε-Ισλάμ και οι βίαιες συγκρούσεις συνέβησαν στην μικρή αγροτική πόλη Χαταζάρι, όπου εδρεύουν οι κύριοι ηγέτες της οργάνωσης, πρόσθεσε η αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρουχούλ Αμίν, ο δήμαρχος της πόλης, είπε ότι περίπου 1.500 υποστηρικτές της Χεφαζάτ εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση σε ένα αστυνομικό τμήμα, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Μόντι.

Ο εκπρόσωπος της Χεφαζάτ μίλησε αντίθετα για μια «ειρηνική» διαδήλωση, κατά της οποίας η αστυνομία «άνοιξε πυρ».

Η Χαταζάρι φιλοξενεί ένα από τα κύρια ισλαμικά ιεροδιδασκαλεία στη χώρα καθώς και την έδρα της Χεφαζάτ, που ιδρύθηκε το 2010 και θεωρείται η μεγαλύτερη ριζοσπαστική ισλαμική οργάνωση στο Μπανγκλαντές.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν επίσης στο Τζατραμπάρι, μια περιοχή της Ντάκα και στην Μπραχμανμπάρια στο ανατολικό Μπαγκλαντές.

Στην πόλη Μπραχμανμπάρια, ένα άτομο σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με την αστυνομία, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αστυνομικοί «άνοιξαν πυρ» και έριξαν δακρυγόνα προς την κατεύθυνση των διαδηλωτών.

Ο εκπρόσωπος της Χεφαζάτ ισχυρίστηκε ότι το θύμα ήταν υποστηρικτής της ισλαμικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, 100.000 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για διαδηλώσεις σε 22 πόλεις στο Μπαγκλαντές.

Η οργάνωση πραγματοποιεί συχνά μεγάλες διαδηλώσεις, ζητώντας μεταξύ άλλων νόμους κατά της βλασφημίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης