Η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι «ισχυρότερη από ποτέ», παραμονές της πρώτης επετείου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπογράμμισε την Τρίτη από τη Βαρσοβία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Έναν χρόνο μετά, θα έλεγα ότι το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο από ποτέ», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, την επομένη της αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στο Κίεβο. Και «μπορώ να πω με υπερηφάνεια, όπως είπα στον πρόεδρο Ζελένσκι όταν μιλήσαμε χθες στο Κίεβο, ότι η στήριξή μας στην Ουκρανία είναι αταλάντευτη», πρόσθεσε, κατά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Πολωνίας, που μεταδόθηκε εν μέρει από τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «πραγματικά εκπληκτική» τη στήριξη που παρέχει η Πολωνία στην Ουκρανία και τους Ουκρανούς.

Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα επέμεινε στο γεγονός ότι, χάρη στον Τζο Μπάιντεν, «βλέπουμε ότι η Αμερική είναι ικανή να διαφυλάττει την παγκόσμια τάξη».

Αργότερα μέσα στην Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στην οποία αναμένεται ότι θα ζητήσει από τους συμμάχους να συσπειρωθούν και να στηρίξουν το Κίεβο, καθώς ο πόλεμος μπαίνει στη δεύτερη χρονιά του και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα η λήξη του. Την Τετάρτη θα συναντηθεί στη Βαρσοβία με τους «Εννέα του Βουκουρεστίου», τους ηγέτες εννέα χωρών της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την επίσκεψη του Μπάιντεν καλωσόρισαν οι Πολωνοί πολίτες και οι περίπου 2,5 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που ζουν στη χώρα. Πολλοί ήταν αυτοί που ζητούσαν από τη Δύση να εφοδιάσει την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη και στην πλατεία Ρόμαν Ντμόφσκι, στο κέντρο της πολωνικής πρωτεύουσας, σε μια τεράστια διαφημιστική πινακίδα αναγραφόταν το σύνθημα: «Μπάιντεν, δώσε F-16 στην Ουκρανία».

Διαδηλωτές σήκωσαν ένα πανό με το ίδιο σύνθημα έξω από το ξενοδοχείο όπου πέρασε τη νύχτα του ο Αμερικανός πρόεδρος, την ώρα που αναχωρούσε για τη συνάντησή του με τον Ντούντα στο προεδρικό μέγαρο.

Ένας κάτοικος της πόλης, ο 70χρονος Μάριαν Σβίταλα, είπε ότι ελπίζει «αυτή η σύρραξη να επιλυθεί με κάποιον τρόπο και να δούμε ειρήνη στην Ουκρανία και τη γύρω περιοχή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης