Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, συμφώνησαν κατά την πρώτη Σύνοδό τους σήμερα στη Γενεύη, να αρχίσουν εκ νέου τις συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών και να επιστρέψουν οι πρέσβεις τους, που είχαν ανακληθεί νωρίτερα φέτος, στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον αντίστοιχα.

Ο Πούτιν έκρινε από την πλευρά του ότι αυτή η πρώτη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του ήταν εποικοδομητική, «χωρίς εχθρότητα», αλλά δεν ανακοίνωσε κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες δεν προσκάλεσαν ο ένας τον άλλον στην Ουάσινγκτον ή τη Μόσχα αντίστοιχα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, το γεγονός ότι επέλεξαν να δώσουν συνεντεύξεις Τύπου ξεχωριστά, δείχνει ότι δεν υπήρξε το ευχάριστο κλίμα που συνόδευσε τη συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, το 2018 στο Ελσίνκι, όπου ο Ρώσος πρόεδρος χάρισε στον ομόλογό του μια μπάλα ποδοσφαίρου. Επίσης, Πούτιν και Μπάιντεν δεν γευμάτισαν μαζί.

Μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων, ότι η συζήτηση ήταν «ειλικρινής και άμεση», ο Αμερικανός πρόεδρος, έδωσε με τη σειρά του τις δικές του απαντήσεις από τον προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου όπου διαμένει στη Γενεύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπάιντεν: «Θέλω ο Πούτιν να καταλάβει γιατί λέω ό,τι λέω και γιατί κάνω ό,τι κάνω»

«Αν και έχουμε διαφορές, θέλω ο Πούτιν να καταλάβει γιατί λέω ό,τι λέω και γιατί κάνω ό,τι κάνω» τόνισε αρχικά στην ομιλία του ο Μπάιντεν.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι «δεν είναι η στιγμή για να αγκαλιαστούμε, όπως δεν είναι επίσης η ώρα για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο». 

Ο Τζο Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει η αφελής αίσθηση πως όλα είναι μια χαρά. «Του είπα πως η ατζέντα μου δεν είναι κατά της Ρωσίας. Αντιθέτως, είναι υπέρ των Αμερικανών πολιτών» ξεκαθάρισε στη συνέχεια, ενώ σημείωσε με έμφαση: «κανείς Aμερικανικός πρόεδρος δεν μπορεί να αδιαφορήσει για θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι «πάντα στο τραπέζι καθώς είναι στο DNA της χώρας μας». Άλλωστε, αυτός ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους έθεσε το ζήτημα της φυλάκισης του Αλεξέι Ναβάλνι.

«Το θέμα δεν είναι να στοχοποιήσουμε τη Ρωσία όταν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αφορά το ποιοι είμαστε εμείς. Πώς μπορώ να είμαι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και να μην καταγγέλλω την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;» διερωτήθηκε.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκρινε ότι ο τόνος της Συνόδου με τον Ρώσο ηγέτη ήταν «θετικός», αλλά διαβεβαίωσε ότι τον προειδοποίησε ενάντια σε οποιαδήποτε παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές. «Έκανα όσα είχα πει» στη σημερινή συνάντηση, υπογράμμισε.

«Πρέπει να υπάρχουν βασικοί κανόνες και να τους υπακούμε», ανέφερε ακόμα ο Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα, τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε να συνεργαστεί ώστε το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Eπιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι με τον Πούτιν συζήτησαν τη σημασία της αποτροπής ενός νέου γύρου τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν. Ακόμα, διευκρίνισε ότι έθεσε την ακλόνητη δέσμευσή του απέναντι στην κυριαρχία της Ουκρανίας, ενώ εξέφρασε και την ανησυχία του για τη Λευκορωσία.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι συμφώνησαν να τοποθετήσουν εμπειρογνώμονες για να θέσουν τα όρια του κυβερνοχώρου και κατέστησε σαφές ότι δεν θα ανεχθεί καμία απόπειρα παραβίασης της κυριαρχίας της αμερικανικής δημοκρατίας.

Κατόπιν σημείωσε ότι θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε ένα χρονικό πλαίσιο 3-6 μηνών, συμπληρώνοντας ότι τόσο ο Πούτιν, όσο κι ο ίδιος δεν είχαν καμία ανάγκη για περαιτέρω συνομιλίες σήμερα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης