Ο Τζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, διαβεβαίωσε ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι «δεν θα το ανεχθούν» εάν ο Ντόναλντ Τραμπ ηττηθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου και αρνηθεί να αποχωρήσει από το αξίωμα.

Στην πρώτη τηλεμαχία τους, τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο Τραμπ δεν δεσμεύτηκε ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, επαναλαμβάνοντας τις αθεμελίωτες κατηγορίες ότι η αύξηση των επιστολικών ψήφων λόγω της πανδημίας θα οδηγήσει σε εκτεταμένη νοθεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπάιντεν προέτρεψε τους Αμερικανούς να τον ψηφίσουν μαζικά, ώστε να μηδενιστεί η πιθανότητα να θελήσει ο Τραμπ να παραμείνει στον Λευκό Οίκο, αν χάσει τις εκλογές.

«Ο πρόεδρος θα παραιτηθεί. Ο αμερικανικός λαός δεν θα το ανεχθεί. Καμία υπηρεσία δεν θα ανεχόταν να συμβεί κάτι τέτοιο» είπε ο Δημοκρατικός πρώην αντιπρόεδρος σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο Αλάιανς του Οχάιο, μιας από τις «αμφίρροπες» Πολιτείες.

Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, ο Τραμπ ρωτήθηκε αν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών και απάντησε: «Αν δω να χειραγωγούνται δεκάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια, δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό. Θα πρόκειται για πρωτοφανή απάτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπάιντεν διατηρεί σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες σε εθνικό επίπεδο, όμως στις αμφίρροπες Πολιτείες που, κατά παράδοση, κρίνουν τις εκλογές, αναμένεται ότι θα δώσει μάχη στήθος με στήθος με τον Τραμπ.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος κατήγγειλε επίσης την ακροδεξιά οργάνωση Proud Boys, στην οποία αναφέρθηκε ο Τραμπ στο ντιμπέιτ, λέγοντας: «Το μήνυμά μου προς τους Proud Boys και οποιαδήποτε άλλη ομάδα που τάσσεται υπέρ της λευκής υπεροχής είναι το εξής: παύσετε και εγκαταλείψατε» Και πρόσθεσε: «Ο αμερικανικός λαός θα αποφασίσει ποιος θα είναι επόμενος πρόεδρος. Τελεία και παύλα».

Ο Τραμπ έχει καλέσει την οργάνωση Proud Boys «να υποχωρήσει και να είναι «έτοιμη», εγείροντας ανησυχίες ότι τους ενθαρρύνει να δράσουν ως ανεξάρτητοι επιτηρητές των εκλογών.

Οι Proud Boys είναι μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 2016 στη Νέα Υόρκη, με μέλη αποκλειστικά άνδρες, που αυτοχαρακτηρίζονται «Δυτικοί Σοβινιστές». Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Southern Poverty Law Center τους έχει κατατάξει στις «Ομάδες Μίσους». Μέλη της οργάνωσης, δεν άργησαν να υιοθετήσουν την προτροπή του Τραμπ και να προσθέσουν τη φράση τους στο λογότυπό τους, αναρτώντας σχετικές εικόνες σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο πρόεδρος ζήτησε από τα Proud Boys να είναι έτοιμα επειδή κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με τους Antifa… Ε, λοιπόν, κύριε πρόεδρε, είμαστε έτοιμοι», έγραψε στον ιστότοπο Parler ο Τζο Μπιγκς, ένας από τους ηγέτες της ομάδας.

«Αν τάσσεστε υπέρ (του προέδρου Τραμπ) τότε είστε υπέρ των υπερασπιστών της λευκής ανωτερότητας. Είναι τόσο απλό», σχολίασε η αθλήτρια Μέγκαν Ράπινο, η οποία αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ.

«Άλλο ήθελε να πει»

Ο γιος του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, μιλώντας μετά το ντιμπέιτ στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, υποστήριξε πάντως ότι ο πατέρας του «άλλο ήθελε να πει» όταν απευθυνόταν στην ομάδα Proud Boys. «Είπε, υποχωρήστε, έκανε σαρδάμ, μετά χαράς καταδικάζει» την ακροδεξιά, διαβεβαίωσε.

Ο Τιμ Σκοτ, ο μοναδικός μαύρος γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, εκτίμησε επίσης ότι ο πρόεδρος απλώς δεν εκφράστηκε σωστά, αλλά θα πρέπει να «διορθώσει» τη δήλωσή του. «Αν δεν την διορθώσει θα θεωρήσω ότι δεν μπερδεύτηκε η γλώσσα του», υπογράμμισε.

Η Αλίσα Φάρα, η διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος «καταδικάζει πλήρως τους υπέρμαχους της λευκής υπεροχής», υπενθυμίζοντας ότι ο Τραμπ έχει «εγγόνια Εβραίους». Η κόρη του Ιβάνκα, που είναι μητέρα τριών παιδιών, ασπάστηκε τον ιουδαϊσμό για να παντρευτεί τον Τζάρεντ Κούσνερ.

Ο Τραμπ «δεν χρειάζεται τέτοιου είδους ακτιβιστές», πρόσθεσε η Φάρα στο Fox News.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης