Την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας υγρού στίβου να περιορίσει τη συμμετοχή τρανσέξουαλ στις διοργανώσεις της και την εξέταση δημιουργίας ξεχωριστής κατηγορίας, σχολίασε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Ερωτηθείς σχετικά με την απαγόρευση της FINA, ο κ. Τζόνσον δήλωσε: «Δεν την έχω μελετήσει λεπτομερώς, αλλά δεν βλέπω κανένα λόγο να διαφωνήσω».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού του συνοψίστηκε η απόφαση, πρόσθεσε: «Αυτό προκύπτει από όσα έχω πει προηγουμένως».

Στην συνέχεια ο Μπόρις Τζόνσον ρωτήθηκε αν μια γυναίκα μπορεί να γεννηθεί με πέος, εν μέσω μιας συζήτησης σε ορισμένους κύκλους σχετικά με την ανατομία και το φύλο.

«Όχι χωρίς να είναι άνδρας, αυτή είναι η άποψή μου σχετικά με αυτό», απάντησε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας σε δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρουάντα, ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του να είσαι γυναίκα και τρανς γυναίκα.

Αφού έκανε μια παύση για να σκεφτεί είπε: «Ναι».

Και πρόσθεσε: «Κοιτάξτε, είναι πολύ, πολύ σημαντικό ως κοινωνία να δείχνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατανόηση για όλους τους άλλους. Πάντα υπερασπιζόμουν αυτό.

‘Όταν αρχίζεις να περνάς από τα θέματα σεξουαλικότητας στα θέματα φύλου, αρχίζεις να δημιουργείς ιδιαίτερα προβλήματα.

Νομίζω ότι έχω μιλήσει για τρεις ανησυχίες που είχα στο παρελθόν. Έχουν να κάνουν με την ηλικία στην οποία μπορείς να είσαι ικανός να κάνεις τη μετάβαση, το ζήτημα των ασφαλών χώρων για τις γυναίκες και τις δυσκολίες που έχεις στους αθλητικούς αγώνες.

Όλα αυτά είναι πολύ δύσκολα προβλήματα και πρέπει να είσαι πολύ, πολύ ευαίσθητος».

Η LGBT φιλανθρωπική οργάνωση Stonewall επέκρινε τη συνέντευξη, υπονοώντας ότι ο πρωθυπουργός προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις ως «αντιπερισπασμό» από την πολιτική αναταραχή, ενώ oρισμένοι έχουν ερμηνεύσει την κίνηση των Συντηρητικών να εντείνουν τη συζήτηση γύρω από τα δικαιώματα των τρανς ως έναν τρόπο διεύρυνσης των διαφωνιών εντός του Εργατικού Κόμματος.

Τα δικαιώματα των διεμφυλικών έχουν γίνει σημαντικό σημείο συζήτησης καθώς τα αθλήματα επιδιώκουν να εξισορροπήσουν τη συμμετοχή, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει αθέμιτο πλεονέκτημα.

Το συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας υγρού στίβου πήρε μία σημαντική απόφαση για τη συμμετοχή τρανσέξουαλ αθλητών στις διοργανώσεις.

Η FINA, αποφάσισε τον αποκλεισμό της συμμετοχής τους σε επίσημες διοργανώσεις εκτός κι αν έχουν ολοκληρώσει την ορμονοθεραπεία μέχρι και την ηλικία των 12 ετών. Μόνο τότε θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες.

Παράλληλα, προσέλαβε κορυφαίους επιστήμονες στην ομάδα εργασίας που συνέταξε τους κανόνες της, οι υποστηρικτές της ένταξης των τρανσέξουαλ ισχυρίζονται πως δεν έχουν γίνει ακόμη αρκετές μελέτες σχετικά με τον αντίκτυπο της μετάβασης στη σωματική απόδοση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης