Ένοπλες δυνάμεις στη Μοζαμβίκη απελευθέρωσαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη λιμάνι Μοκιμπόα ντα Πράια από ισλαμιστές μαχητές, δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Η πόλη στη βόρεια επαρχία της Μοζαμβίκης Κάμπο Ντελγκάδο απελευθερώθηκε από στρατιώτες της Μοζαμβίκης σε συνεργασία με ένοπλες δυνάμεις από τη Ρουάντα, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρουάντα επιβεβαίωσε επίσης στο Twitter ότι η πόλη, περιλαμβανομένου του αεροδρομίου, επανήλθε υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Ισλαμιστές αντάρτες εξαπολύουν επιθέσεις στη βόρεια Μοζαμβίκη –όπου η γαλλική ενεργειακή εταιρία Total εμπλέκεται σε ένα σχέδιο υγροποιημένου φυσικού αερίου ύψους πολλών δισεκ. δολαρίων– από το 2017.

Τουλάχιστον 730.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέγερση έχει τις ρίζες της σε παρανοήσεις και παράπονα των κατοίκων της περιοχής, που είναι πολύ φτωχοί και έχουν παραμεληθεί από την κυβέρνηση για χρόνια, σύμφωνα με ειδικούς.

Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε μια στρατιωτική αποστολή στην οποία στρατιώτες από κράτη μέλη της ΕΕ θα εκπαιδεύσουν τις ένοπλες δυνάμεις της Μοζαμβίκης. Οι στρατιώτες που θα συμμετέχουν στην αποστολή θα προέρχονται κυρίως από την Πορτογαλία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, dpa, Reuters, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης