Η Αργεντινή προχωρά στη δημιουργία ενός μουσείου, αφιερωμένου στην ένοπλη σύγκρουση του 1982 με τη Βρετανία για τα νησιά Φώκλαντ, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της χώρας, Cristina Fernandez, ο χώρος θα είναι αφιερωμένος στους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την περίοδο και θα στεγαστεί στην πρώην Ναυτική Σχολή, η οποία λειτουργούσε ως κρατητήριο την περίοδο της Δικτατορίας (1976-83).

Το κόστος κατασκευής θα φθάσει τα 20 εκατ. δολάρια και οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τον Αύγουστου του 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και της Αργεντινής για το συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα στο νότιο Ατλαντικό.

Το Μπουένος Άιρες κατηγορεί το Λονδίνο για αποικιοκρατική πολιτική, την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameron, ξεκαθαρίζει πως η χώρα του θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών της όπου κι αν αυτοί βρίσκονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την προηγούμενη εβδομάδα, η πρόεδρος της Αργεντινής γνωστοποίησε πως θα ήθελε να επαναδιαπραγματευθεί μια συμφωνία με το Λονδίνο όσον αφορά στις αεροπορικές συνδέσεις των νησιών. Τα Φώκλαντ εξυπηρετούνται από μια μόνο πτήση κάθε εβδομάδα που ξεκινάει από τη Χιλή.
Παράλληλα, ο υπουργός Βιομηχανίας κάλεσε τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο νησιωτικό σύμπλεγμα να σταματήσουν τις εισαγωγές προϊόντων από τη Βρετανία.

Στις 2 Απριλίου συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον πόλεμο των Φώκλαντ, ο οποίος ξεκίνησε με την εισβολή της Αργεντινής στο νησιωτικό σύμπλεγμα. Στη διάρκεια των συγκρούσεων 649 Αργεντινοί και 255 Βρετανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους.

Μεσολαβεί για την επίλυση της κρίσης στα νησιά Φώκλαντ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012, 00:21

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης