Η Ρωσία και η Αίγυπτος σύντομα θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν το δολάριο και θα το αντικαταστήσουν με τα εθνικά τους νομίσματα στους διμερείς εμπορικούς διακανονισμούς τους, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν σε συνέντευξή του στην Al-Ahram, εν όψει της σημερινής επίσκεψής του στο Κάιρο. Ο Ρώσος πρόεδρος πηγαίνει στην Αίγυπτο για διμερείς συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Abdul Fattah al-Sisi και όπως δήλωσε στην αιγυπτιακή εφημερίδα:

«Η σκέψη να εγκαταλείψουμε το δολάριο στις διμερείς εμπορικές μας συμβατικές συναλλαγές θα εξεταστεί, επειδή θα ανοίξει νέες προοπτικές στην εμπορική και οικονομική συνεργασία των δύο χωρών μας, μειώνοντας την εξάρτηση από τις τάσεις που επικρατούν στις διεθνείς αγορές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να προσθέσει πως «η Ρωσία, ήδη χρησιμοποιεί άλλο νόμισμα στις συνδιαλλαγές της με πολλές από τις άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας (CIS) και την Κίνα. Και η πρακτική αυτή έχει αποδείξει ότι αξίζει τον κόπο».

«Η Αίγυπτος επί μακρόν αποτελεί έμπιστο συνεταίρο της Μόσχας και οι σχέσεις των δύο χωρών συνεχώς αναπτύσσονται» πρόσθεσε ο πρόεδρος Πούτιν.

Αύξηση κατά 30% στις ρωσικές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Αίγυπτο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών Ρωσίας – Αιγύπτου σχεδόν αυξήθηκε κατά 50% τον περασμένο χρόνο σε σύγκριση με το 2013, φθάνοντας τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το εμπάργκο σε εισαγωγές από την ΕΕ, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ τον Καναδά και τη Νορβηγία που έχει επιβάλει η Μόσχα από τον περασμένο Αύγουστο λόγω των οικονομικών κυρώσεων που της επέβαλε η Δύση για την ουκρανική κρίση οδήγησαν σε αύξηση κατά 30% των ρωσικών εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Αίγυπτο.

Στην προηγούμενη συνάντησή τους, τον περασμένο Αύγουστο, οι δύο πρόεδροι είχαν συμφωνήσει στη δημιουργία ρωσικής βιομηχανικής ζώνης στο Σουέζ, καθώς και τη δημιουργία ελεύθερης εμπορικής ζώνης με τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS), εκτός από την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία. Στην περίπτωση που τελικά η Αίγυπτος συμφωνήσει να εγκαταλείψει το δολάριο ως νόμισμα εμπορικών συναλλαγών, η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει την έντονη ενόχληση των ΗΠΑ, που ως τώρα έχουν δείξει να υποστηρίζουν την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Πληροφορίες από RT.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης