Τουλάχιστον 2.890 μέλη των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων και άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επίθεσης το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου, στο τελευταίο μεγάλο προπύργιο των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

Ένας αριθμός νεκρών που αντανακλά την αγριότητα των μαχών που μαίνονται εδώ και 27 μέρες στη Μοσούλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1.959 μέλη των ιρακινών δυνάμεων, σκοτώθηκαν το Νοέμβριο και τουλάχιστον 450 τραυματίστηκαν.

Ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών το Νοέμβριο, είναι τρεις φορές υψηλότερος από αυτόν του προηγούμενου μήνα (672 σκοτώθηκαν τον Οκτώβριο).

Στο μεταξύ πέντε Caesar του γαλλικού στρατού της βάσης Qayarrah, νότια της Μοσούλης, πιθανότατα θα επανατοποθετηθούν βορειότερα, για να πλησιάσουν ακόμη περισσότερο την πρώτη γραμμή του μετώπου, λίγο έξω από το κάστρο του Isis στην παλαιά πόλη. Το CAESAR (CAMION Equipe d’un Système d’Artillerie – Φορτηγό εξοπλισμένο με αυτοκινούμενο οβιδοβόλο που αναπτύχθηκε από την βιομηχανία Nexter) πλαισιώνει τους οπλίτες της Task Force Wagram.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Μοσούλη, το τελευταίο οχυρό της Daech στο Ιράκ, οι τζιχαντιστές εξακολουθούν πάντως να προβάλουν σθεναρή αντίσταση, ακολουθώντας όπως αναμενόταν πιστά, τις οδηγίες του επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο οποίος έχει καλέσει τους 5000 με 5.500 μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου στην παλαιά πόλη, να θυσιάσουν “τα πάντα για τον Αλλάχ” καθώς η υποχώρηση στο Κοράνι θεωρείται ντροπή, όπως έχει πει και ο ίδιος.

Οι τζιχαντιστές στο τελευταίο μεγάλο οχυρό τους, αμύνονται όπως μπορούν: με επιθέσεις αυτοκτονίας, φορτηγά-βόμβες, ελεύθερους σκοπευτές και εκρηκτικά που κρύβονται σε σπίτια και κτίρια.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων 926 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ το Νοέμβριο, μετά από βίαιες επιθέσεις του Χαλιφάτου και ένοπλες συγκρούσεις τον περασμένο μήνα.

Μεταξύ αυτών 332 άμαχοι, σκοτώθηκαν στην επαρχία Νινευή (βόρεια), πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη. Σύμφωνα μάλιστα με την Κουρδική πλευρά, συνολικά 1.600 μαχητές Peshmerga έχουν σκοτωθεί από τον Ιούνιο του 2014, στον αγώνα κατά του IE στο Ιράκ, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη το μεσημέρι από το υπουργείο άμυνας της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν.

«Ο αριθμός των θυμάτων είναι συγκλονιστικός και το ακόμη πιο άσχημο είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό αφορά αμάχους», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Ζαν Κιούμπις.

Από την έναρξη της επίθεσης στη Μοσούλη, 74.000 άμαχοι εγκατέλειψαν τις μάχες, αλλά περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν στην μεγάλη μητρόπολη του βόρειου Ιράκ, διακινδυνεύοντας τις ζωές τους.

«Τακτική διεστραμμένη»

Η DAESH (το αραβικό αρκτικόλεξο της φράσης “al-Dawla al-Islamiya al-Iraq al-Sham” Ισλαμικό Χαλιφάτο του Ιράκ και του Λεβάντε) χρησιμοποιεί τις πιο διεστραμμένη τακτική, αντλώντας από τα σπίτια στη Μοσούλη με τη βία ακόμη και μικρά παιδιά, που χρησιμοποιεί μετέπειτα ως ανθρώπινες ασπίδες», ανέφερε ο κ. Κιούμπις.

Εντωμεταξύ στα ανατολικά της πόλης οι τζιχαντιστές της EI συνεχίζουν να αγωνίζονται ακατάπαυστα εναντίον των ιρακινών ελίτ μονάδων, οι οποίες ενισχύθηκαν σήμερα.

Ο Joe Votel, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, προειδοποιεί πάντως για «μία πολύ σκληρή μάχη στην παλαιά πόλη που είναι γεμάτη από βόμβες και νάρκες» εκεί που εξακολουθούν να περιμένουν τις ιρακινές δυνάμεις τουλάχιστον 5000 τζιχαντιστές. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό διοικητή, η μάχη θα μπορούσε να διαρκέσει «ένα μήνα ακόμη».

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης