Οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλαση τους, προς τις τελευταίες περιοχές που εξακολουθούν να κατέχουν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης ισλαμικό χαλιφάτο (Daech) στη Μοσούλη.

Οι δυνάμεις της Βαγδάτης έχουν ξαναρχίσει σήμερα την επίθεσή τους σε νέες γειτονιές στο δυτικό τμήμα της Μοσούλης, έχοντας εισέλθει πλέον στην τελική φάση της μάχης, για την ανάκτηση του ελέγχου της πόλης της Αγίας Γραφής, που κατεκτήθη τον Ιούνιο του 2014 από τις δυνάμεις του σκοταδισμού του ISIS (EI).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απέναντι τους βρίσκονται φανατισμένοι σαλαφιστές που πολεμούν στο όνομα του Αλλάχ, οι λεγόμενοι μαχητές του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ηγέτη της Daech, που έχουν πλέον ταμπουρωθεί κυρίως σε σπίτια και σήραγγες της παλιάς πόλης.

Το συμβούλιο της κοινής Διοίκησης Επιχειρήσεων (JOC), το οποίο συντονίζει τον αγώνα κατά της Daech στο Ιράκ, ανέφερε ότι η «απελευθέρωση» της «Βόρειας Βιομηχανικής Ζώνης» της Μοσούλης από τους ελίτ στρατιώτες κατά της τρομοκρατίας (CTS), είναι θέμα χρόνου και στο προάστιο της Αλ-Haramat, έχει «υψωθεί η ιρακινή σημαία» μετά από «μεγάλες απώλειες που έχει υποστεί ο εχθρός» αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική δήλωση.

Άμυνά τους οι ανθρώπινες ασπίδες

Εκατοντάδες ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονται ακροβολισμένοι στα πιο υψηλά κτήρια στο νέο μέτωπο, στα βορειοδυτικά της πόλης, έχοντας παγιδεύσει με εκρηκτικά τις γειτονιές Mucharifah, Kanissah και Al Haramat (λίγα χιλιόμετρα πριν το τελευταίο μεγάλο οχυρό του τρομοκρατικού ομίλου) όπου έχουν μπλοκαριστεί χιλιάδες άμαχοι, για να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τζιχαντιστές, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε μερικές εκατοντάδες (600 με 700 σύμφωνα με τον ακτιβιστή της κοινωνίας των πολιτών Abdelkarim al-Obeidi), φαίνεται να προβάλλουν περιορισμένη αντίσταση τις τελευταίες ημέρες, σε αυτές τις περιοχές, γεγονός που υποδηλώνει μια συνένωση των δυνάμεών τους στο κάστρο της Παλιάς Πόλης, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελική μάχη.

Εκεί θα επωφεληθούν από ένα πιο ευνοϊκό έδαφος, στο λαβύρινθο με δεκάδες στενά δρομάκια και τρύπες που έχουν σκαφτεί στο έδαφος, με σκοπό να ανακοπεί η πρόοδος των κυβερνητικών δυνάμεων.

Τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι παγιδευμένοι σε αυτό το ιστορικό μέρος της πόλης, όπου υψώνεται και το al-Νούρι, το φημισμένο τζαμί.

Αυτό είναι το τζαμί από το οποίο ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, είχε ανακηρύξει το 2014 ένα «παγκόσμιο χαλιφάτο» στα εδάφη που κατακτήθηκαν από το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο, αλληλοεπικαλυπτόμενων περιοχών του Ιράκ και της Συρίας.

Θυμίζουμε ότι ο Μπαγκντάντι προτού φυγαδευτεί από τους τρομοκράτες του ISIS στη γειτονική έρημο, κάλεσε τους άνδρες του, να υπερασπιστούν μέχρι θανάτου την de facto πρωτεύουσα του ισλαμικού χαλιφάτου κάνοντας τότε λόγο για ολοκληρωτικό πόλεμο.

Δώδεκα στρατόπεδα προσφύγων

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις ιρακινές αρχές που αναφέρονται από τον ΟΗΕ, 434.775 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το δυτικό τμήμα της πόλης, δεδομένου ότι η επίθεση άρχισε στις 19 Φεβρουαρίου.

Αν και περίπου 30.000 έχουν επιστρέψει στο σπίτι, πάνω από 400.000 ζουν ακόμη σε καταυλισμούς.
Ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNHCR) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, η ανέγερση του δωδέκατου στρατοπέδου, με χωρητικότητα 9.000 ατόμων.
Παρά τους τεράστιους κινδύνους, ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν το δυτικό κομμάτι της Μοσούλης, δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας στο Ιράκ, Μπρούνο Γκέντο. Ένα άλλο στρατόπεδο, με χωρητικότητα 60.000 ατόμα, είναι υπό κατασκευή.

Η μεγάλη επίθεση των Ιρακινών, με την υποστήριξη της διεθνούς συμμαχίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου για την ανακατάληψη της πόλης του Μαργαριταριού του Βορρά (Μοσούλη), εισέρχεται την εβδομάδα αυτή, στο όγδοο μήνα της και ο Ansaïf αλ-Zanguine Αντισυνταγματάρχης της DRE (τμήμα ταχείας αντίδρασης του ιρακινού στρατού) δηλώνει πως με τη βοήθεια του Θεού η Μοσούλη θα πέσει ίσως και μέσα στο μήνα: «Το τμήμα ταχείας αντίδρασης έχει το κύριο μέτωπο. Οδεύουμε προς το οχυρό τους στη Παλιά Πόλη, από τα βορειοδυτικά, από την περιοχή Harmat. Στα δεξιά μας έχουμε την υποστήριξη από τις ειδικές δυνάμεις της χρυσής φάλαγγας και στα αριστερά μας έχουμε τα τεθωρακισμένα του 9ου τάγματος. Δεν φοβόμαστε. Με τη βοήθεια του Θεού, μπορούμε να βάλουμε το τελικό σχέδιό μας σε εφαρμογή και να περικυκλώσουμε τους μαχητές της Daech μέσα στο τελευταίο τους οχυρό τις επόμενες μέρες. Αν μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό, θα είναι μια πρώτη πολύ μεγάλη νίκη, γιατί από τη στιγμή εκείνη κι έπειτα δεν θα υπάρχουν διέξοδοι διαφυγής αφού όλες οι διαδρομές ανεφοδιασμού τους, έχουν κοπεί. Και όταν ξέρεις ότι δεν έχεις πλέον να πας πουθενά, ότι δεν υπάρχει δηλαδή τρόπος διαφυγής, στην ουσία έχεις χάσει οριστικά το παιχνίδι».

Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης