Το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο RT σε ένα οδοιπορικό του στη Μοσούλη, παρουσιάζει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πόλη του Ιράκ, που υπήρξε προπύργιο των τζιχαντιστών, αλλά εδώ και μήνες έχει απελευθερωθεί και προσπαθεί να ανακάμψει και να επανέλθει σε μία κάποια κανονικότητα, αφού γιατρέψει τις πληγές του πολέμου.

Η Μοσούλη ανακηρύχθηκε ελεύθερη από τους τζιχαντιστές πριν από περίπου 5 μήνες, αλλά κρίνοντας από την τωρινή κατάστασή της, θα χρειαστούν χρόνια για να καθαριστεί από τα συντρίμμια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης φαίνεται να είναι μη κατοικήσιμο, εν τούτοις είναι πιθανό να βρεθούν άνθρωποι που μένουν στα χαλάσματα.

«Ο κόσμος έχει ξεχάσει τη Μοσούλη. Είναι εκτός μόδας, δεν πουλάει. Και οι ντόπιοι έχουν μία βάσιμη υποψία ότι το βασικό θέμα δεν ήταν ποτέ η σωτηρία τους»Εκτιμάται ότι το 90% της Μοσούλης έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί σημαντικότατες ζημιές κατά τη διάρκεια της εννιάμηνης πολιορκίας από τις ιρακινές δυνάμεις που υποστηρίζονταν από τον στρατιωτικό συνασπισμό, που τελεί υπό την ηγεσία και την καθοδήγηση των ΗΠΑ. Αλλά στους μήνες που ακολούθησαν την ανακατάληψη από το Ισλαμικό Κράτος (IS, πρώην ISIS), η πόλη είχε εν πολλοίς εξαφανιστεί από τη δημόσια θέα και την επικαιρότητα στη Δύση, αφού είχε παραμεριστεί από καινούργια θέματα και καινούργιες ιστορίες. Οι κάτοικοι της ιρακινής πόλης τώρα αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και απελπισμένοι, όπως αποκάλυψε το συνεργείο του RT.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν κάποιος ζει στη Μοσούλη σήμερα, το πιθανότερο είναι να αναγκάζεται να δανείζεται χρήματα για να θρέψει την οικογένειά του ή να «οργώνει» τα επικίνδυνα ερείπια ανάμεσα σε κορμιά που αποσυντίθενται και σε βόμβες που δεν έχουν εκραγεί, για να βρει κάτι πολύτιμο να πουλήσει, όπως μεταλλικά θραύσματα και παλιοσίδερα. Ένα αγόρι 11 ετών ανέφερε στο συνεργείο του RT ότι αυτό είναι το καθημερινό του καθήκον.

Επιπλέον μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που υποτίθεται ότι έχουν διωχθεί από την πόλη, βρίσκονται ακόμη εκεί, όπως καταγγέλλουν ντόπιοι αξιωματικοί ασφαλείας. Μπορεί να είναι ανοργάνωτοι και να κρύβονται, αλλά οι περίπολοι των πολιτοφυλακών προτιμούν να κυκλοφορούν με όπλα στα χέρια τους, με το δάχτυλο στη σκανδάλη και σε κάθε περίπτωση έτοιμοι να πυροβολήσουν.

«Ο κόσμος έχει ξεχάσει τη Μοσούλη. Είναι εκτός μόδας, δεν πουλάει. Και οι ντόπιοι έχουν μία βάσιμη υποψία ότι το βασικό θέμα δεν ήταν ποτέ η σωτηρία τους», αναφέρει ο ρεπόρτερ του RT, Murad Gazdiev.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κάλτσας 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης