Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον και ο Κινέζος ομόλογός του Λι Κετσιάνγκ συναντήθηκαν την Κυριακή στην Ταϊλάνδη πριν από την Ευρασιατική Διάσκεψη, υποσχόμενοι ότι θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν το διμερές εμπορικό πλαίσιο των σχέσεών τους, οικονομικού ύψους 124 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2018.

Αυστραλία και Κίνα ανακοίνωσαν από κοινού πως δεσμεύονται να συνεργαστούν για να αποκαταστήσουν το διμερές πλαίσιο των σχέσεών τους, το οποίο και ταλαντεύτηκε έπειτα από καταγγελίες ότι το Πεκίνο προχώρησε σε κυβερνοεπιθέσεις προσπαθώντας να εμπλακεί σε εσωτερικά ζητήματα στην Καμπέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά τα επίσημα παράπονα που εξέφρασε το Πεκίνο, έπειτα από τη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζ Πέιν ότι η Καμπέρα θα ζητήσει ευθύνες από το Πεκίνο σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Μόρισον απευθυνόμενος προς τον Λι δήλωσε πως αισθάνεται μια σοβαρή δέσμευση στη βελτίωση αυτής της σχέσης και στη διασφάλιση ότι εκπληρώνει πλήρως τη δυναμική της.

Η Κίνα έχει βρεθεί στο επίκεντρο ευρείας κριτικής (σε διεθνές επίπεδο) για την οργάνωση στρατοπέδων συγκέντρωσης στην επαρχία Σιντζιάνγκ, τα οποία η ίδια χαρακτηρίζει ως «κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης» με στόχο την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και τη διδασκαλία νέων επαγγελματικών δεξιοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ουιγούροι, αλλά κι άλλοι μουσουλμάνοι κρατούνται στα κέντρα αυτά.

Το σχόλιο της Πέιν ήταν το τελευταίο από μια σειρά επικριτικών σχολίων που έκαναν Αυστραλοί αξιωματούχοι σε βάρος της Κίνας κατά τους τελευταίους μήνες. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης