Οι προετοιμασίες για τη σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου στα τέλη του μήνα δεν έχουν μέχρι στιγμής οδηγήσει σε συμφωνία για μια κοινή διακήρυξη όσον αφορά στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Παρότι έχουν καταγραφεί αρκετά σημεία διαφωνίας, η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι διαβεβαίωσε πως οι συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών ήταν «πολύ καρποφόρες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ύπατη Εκπρόσωπος τόνισε σε δημοσιογράφους πως ελπίζει ότι στη σύνοδο θα υπάρξει κοινή ανακοίνωση και συμπλήρωσε πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον σκοπό αυτόν.

Η εναντίωση της Ουγγαρίας στο σημείο του προσχεδίου της ανακοίνωσης που αφορά στη μετανάστευση φαίνεται πως είναι ένας από τους κυριότερους λόγους για την έλλειψη προόδου.

Η ανακοίνωση της Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα αναφέρεται — έστω εμμέσως — στο Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, το οποίο η Βουδαπέστη απορρίπτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. και του Αραβικού Συνδέσμου προγραμματίζεται για την 24η και την 25η Φεβρουαρίου στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Θα είναι η πρώτη του είδους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης