Το εμβόλιο της Moderna είναι αποτελεσματικό έναντι των νέων παραλλαγών του Covid-19 που έχουν εμφανιστεί στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε η εταιρεία τη Δευτέρα. Φαίνεται όμως ότι είναι λιγότερο προστατευτικό έναντι της παραλλαγής που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική, και έτσι η εταιρεία αναπτύσσει μια νέα μορφή του εμβολίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτικό εμβόλιο κατά του ιού.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δύο δόσεις του εμβολίου της αναμένεται ότι θα προστατεύουν από τα στελέχη του ιού που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Moderna θα δοκιμάσει ένα ενισχυτικό του εμβολίου κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής σε προκλινικές δοκιμές για να διαπιστώσει αν έτσι θα είναι περισσότερο αποτελεσματικό για την ενίσχυση των αντισωμάτων κατά της παραλλαγής αυτής και άλλων μελλοντικών παραλλαγών.

Σε συνέντευξή του ο δρ Tal Zaks, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna, δήλωσε: «Δεν ξέρω αν το χρειαζόμαστε και ελπίζω να μη χρειαστεί».

Η Moderna ανέφερε ευρήματα από μια μελέτη που χρησιμοποίησε δείγματα αίματος από οκτώ άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου και από δύο πιθήκους που είχαν επίσης εμβολιαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βρετανική παραλλαγή δεν είχε καμία επίδραση στα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων -του τύπου που μπορεί να απενεργοποιήσει τον ιό- που παράγονται μετά τον εμβολιασμό. Αλλά με την παραλλαγή της Ν. Αφρικής, υπήρξε εξαπλάσια μείωση σε αυτά τα επίπεδα, αναφέρει η εταιρεία.

Ωστόσο, η Moderna είπε ότι αυτά τα αντισώματα «παραμένουν πάνω από τα επίπεδα που αναμένεται να είναι προστατευτικά».

Τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευτεί ούτε αξιολογηθεί από ομοτίμους, αλλά έχουν υποβληθεί στο bioRxiv, το οποίο δημοσιεύει προκαταρκτικές μελέτες στο διαδίκτυο.

Η δράση της εταιρείας είναι μέρος ενός αγώνα για τον έλεγχο ενός ιού που αλλάζει μορφή και έχει ήδη δημιουργήσει παγκόσμια καταστροφή σε διάφορα επίπεδα και τώρα απειλεί να μεταλλαχθεί με τρόπους που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη μάχη εναντίον του.

Έχουν εμφανιστεί πολλές νέες παραλλαγές του ιού, με κάποιες μεταλλάξεις που ανησυχούν τους επιστήμονες. Μια μορφή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία φαίνεται πως είναι πιο μεταδοτική από τον ιό που εντοπίστηκε στην Κίνα πριν από έναν χρόνο, και οι ερευνητές έχουν αρχίσει να υποψιάζονται ότι μπορεί επίσης να είναι πιο θανατηφόρα.

Άλλες παραλλαγές με διαφορετικές μεταλλάξεις έχουν προκύψει στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία και προκαταρκτικές μελέτες στο εργαστήριο έδειξαν ότι αυτές οι μορφές μπορεί να έχουν κάποιον βαθμό αντίστασης στην ανοσία που αναπτύσσουν οι άνθρωποι με τα εμβόλια της Moderna ή των Pfizer-BioNTech.

Ο δρ Zaks είπε ότι η νέα έκδοση του εμβολίου Moderna, που στοχεύει στην παραλλαγή της Ν. Αφρικής, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αν χρειαστεί ως αναμνηστική δόση ένα έτος μετά τη λήψη του αρχικού εμβολίου.

Η ανάγκη για έναν τέτοιο ενισχυτή μπορεί να προσδιοριστεί με εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων αντισωμάτων ή παρακολουθώντας τον πληθυσμό των εμβολιασμένων ατόμων για να φανεί αν αρχίζουν να αρρωσταίνουν από τη νέα παραλλαγή.

«Δεν έχουμε ακόμη δεδομένα σχετικά με τη βραζιλιάνικη παραλλαγή» δήλωσε ο δρ Zaks. «Η προσδοκία μας είναι ότι ίσως μοιάζει με εκείνη της Ν. Αφρικής. Νέα στελέχη θα συνεχίσουν να εμφανίζονται και θα συνεχίσουμε να τα αξιολογούμε».

Σημειώνοντας ότι η Moderna χρειάστηκε 42 ημέρες για να παράγει το αρχικό εμβόλιο, είπε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αναπτύξει ένα νέο «αν όλα πάνε καλά, λίγο πιο γρήγορα αυτή τη φορά, αλλά όχι πολύ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης