Έξι μήνες μετά τη Σύνοδο του Καΐρου, μια μη κυβερνητική οργάνωση προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να επιταχύνει την ανοικοδόμηση της Γάζας, σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα.

«Οι δωρητές πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» επισήμανε η ένωση οργανισμών διεθνούς ανάπτυξης (Aida), ένας διεθνής συνασπισμός μη κυβερνητικών οργανώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η χρηματοδότηση και η τεχνική υποστήριξη πρέπει να διατεθούν άμεσα προκειμένου να επιτρέψουμε στους κατοίκους να αγοράσουν τα απαραίτητα υλικά και να καλέσουν το απαραίτητο εργατικό δυναμικό για να επιδιορθώσουν τις κατοικίες τους» τόνισε.

Η διεθνής κοινότητα είχε υποσχεθεί τον Οκτώβριο στο Κάιρο τη χορήγηση βοήθειας ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους Παλαιστινίους. Το 50% αυτού του ποσού αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στην ανοικοδόμηση της Γάζας που καταστράφηκε το καλοκαίρι του 2014 από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

«Έξι μήνες αργότερα η ανοικοδόμηση και η αποκατάσταση μόλις που έχουν αρχίσει, καμία πλευρά δεν έχει θεωρηθεί υπεύθυνη για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και η Γάζα παραμένει αποκομμένη από τη Δυτική Όχθη» κατήγγειλε η Aida.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις τάσσονται υπέρ της άρσης του εμπάργκο και του τερματισμού του διαχωρισμού της Γάζας από τη Δυτική Όχθη.

«Η ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και μια απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες στο ανθρωπιστικό επίπεδο και να διασφαλίσουμε μια αποκατάσταση και μία αειφόρο οικονομική ανάπτυξη» υπογραμμίζουν οι οργανώσεις.

Πρέπει επιπλέον «να διασφαλίσουμε ότι όλες οι πλευρές θα θεωρηθούν υπεύθυνες για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Μόλις το 26,8% των κεφαλαίων που προορίζονται για την ανοικοδόμηση έχει εκταμιευτεί «και αν και ορισμένα σχέδια ανοικοδόμησης της Γάζας είχαν λάβει χρηματοδότηση, δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει εξαιτίας του εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας» σύμφωνα με την Aida, όπου συμμετέχουν οι Γιατροί του Κόσμου, η PU- AMI, η Handicap International και η CARE-France.

Ο παλαιστινιακός θύλακας καταστράφηκε στις 50 ημέρες που διήρκεσε ο πόλεμος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2014, ενώ έχασαν τη ζωή τους 2.200 Παλαιστίνιοι και 73 Ισραηλινοί.

Οι βομβαρδισμοί της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν 100.000 νοικοκυριά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης