Βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς σημειώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα σε πόλη του Μιζούρι στις ΗΠΑ, καθώς μεγαλώνει το κύμα οργής και αγανάκτησης για τον θάνατο ενός εφήβου από αστυνομικά πυρά μέσα σε περιπολικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 18χρονος Αφροαμερικανός Μάικλ Μπράουν έφερε τραύματα από σφαίρα και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, τη στιγμή του συμβάντος ήταν άοπλος. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε πως οι έρευνες για τις ακριβείς συνθήκες του τραγικού περιστατικού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν αναφορές ότι ο νεαρός αντιστάθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου.

Κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα κατά του ρατσισμού, χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν το βράδυ της Δευτέρας την απονομή Δικαιοσύνης, κάνοντας συνεχείς αναφορές στην υπόθεση του Τρέιβον Μάρτιν, του Αφροαμερικανού εφήβου, ο οποίος είχε πέσει νεκρός το 2012 από τα πυρά ενός εθελοντή φύλακα κοινότητας.

Ξύλο, χημικά και συλλήψεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βίαιες ταραχές σημειώθηκαν στο Φέργκιουσον του Μιζούρι. Ειδικότερα, για δεύτερη νύχτα η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις και έκανε χρήση δακρυγόνων μετά από επεισόδια που ακολούθησαν ειρηνικές συγκεντρώσεις για την απόδοση Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το θύμα, ο 18χρονος Μάικλ Μπράουν, πυροβολήθηκε θανάσιμα από αστυνομικό ενώ βρισκόταν μέσα σε περιπολικό. Οι ακριβείς συνθήκες του περιστατικού δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο οι κάτοικοι της περιοχής -στην πλειονότητά τους Αφροαμερικανοί- έχουν εξοργιστεί, επειδή όπως φαίνεται το θύμα ήταν άοπλο.

Τα στοιχεία του αστυνομικού που εμπλέκεται δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Το μόνο που έχει γνωστοποιηθεί είναι ότι πρόκειται για βετεράνο και πως έχει τεθεί προσωρινά εκτός υπηρεσίας -άγνωστο είναι ακόμη και το αν πρόκειται για λευκό.

Στις νυχτερινές ταραχές της Δευτέρας το πλήθος επιτέθηκε με πέτρες σε αυτοκίνητα και βιτρίνες καταστημάτων, πυρπόλησε κτήρια, ενώ υπάρχουν αναφορές και για λεηλασίες. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Φέργκιουσον, Τομ Τζάκσον, δήλωσε πως οι αστυνομικοί επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στη διάλυση του πλήθους, το οποίο ήταν μικρότερο σε σχέση με την προηγούμενη νύχτα. Μάλιστα, δεν λείπουν οι αναφορές πως σε ορισμένες περιοχές οι αστυνομικοί δέχτηκαν ακόμα και πυρά.

«Τώρα πυροβολούν εναντίον μας» δήλωσε ο Τζάκσον, προσθέτοντας πως αστυνομικοί από 10 ως 15 περιφέρειες βοηθούν στην αποκατάσταση της τάξης στο Φέργκιουσον.

Από το πρωί της Δευτέρας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περιπολούν στους δρόμους της πόλης, ενώ διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα εναντίον τους, την ίδια στιγμή που ορισμένοι εξ αυτών οδηγούνται με χειροπέδες στα χέρια μέσα σε περιπολικά και στη συνέχεια στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Ολόκληρες συνοικίες του Φέργκιουσον έχουν μετατραπεί σε «αστακό».

Ξύπνησαν μνήμες… Τρέιβον Μάρτιν

Εν τω μεταξύ, η οικογένεια Μπράουν προσέλαβε τον Μπέντζαμιν Κραμπ, τον δικηγόρο που είχε εκπροσωπήσει την οικογένεια του Τρέιβον Μάρτιν, του Αφροαμερικανού έφηβου ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε το 2012 από εθελοντή φύλακα κοινότητας.

Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανακοίνωσαν πως είχαν σπεύσει στο σημείο έπειτα από πληροφορίες ότι έχουν υπάρξει τραυματισμοί από μαχαίρι και πυροβολισμό, που τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν. Αυτόπτης μάρτυρας στην υπόθεση είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης πως ο Μπράουν, πριν σκοτωθεί από την αστυνομία, είχε σηκώσει ψηλά τα χέρια για να δείξει πως είναι άοπλος.

Το FBI άνοιξε ομοσπονδιακή έρευνα για την υπόθεση, συμπληρωματική προς την κύρια έρευνα που διεξάγεται από την αστυνομία της κομητείας του Σεντ Λούις, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης