Κατά τους δύο πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία σημειώθηκε τεράστια αύξηση στις αναφορές αγνοούμενων παιδιών, με 2.100 περιστατικά να αναφέρονται εξαιτίας του πολέμου σε σχέση με 182 που καταγράφηκαν στην ίδια γραμμή σε περίοδο ειρήνης το 2020.

Τα παραπάνω στοιχεία κατέγραψε η ΜΚΟ Magnolia, που είναι χειρίστρια της Ευρωπαϊκής τηλεφωνικής γραμμής 116000 για τα Εξαφανισμένα Παιδιά στην Ουκρανία (σ.σ. στην Ελλάδα την τηλεφωνική γραμμή διαχειρίζεται το Χαμόγελο του Παιδιού), και τα έφερε στο φως η ευρωπαϊκή ομοσπονδία οργανώσεων προστασίας αγνοούμενων παιδιών «Missing Children Europe» στην ετήσια έκθεσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των περιπτώσεων που καταγράφηκαν υπάρχουν τουλάχιστον 343 παιδιά που αγνοούνται μόνα τους και τουλάχιστον 15 διασυνοριακές περιπτώσεις 18 παιδιών που εξαφανίστηκαν αναζητώντας ασφάλεια στην ΕΕ. Διευκρινίζεται ότι ένα μέρος των υποθέσεων αυτών οφείλεται απλώς σε προσωρινή απώλεια επαφής λόγω ζημιών σε υποδομές. Τα 131 από τα 343 παιδιά που αγνοούνταν μόνα τους βρέθηκαν, ωστόσο ένας σημαντικός αριθμός υποθέσεων παραμένει ανεξιχνίαστος. Παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω του πολέμου οι χειριστές της τηλεφωνικής γραμμής στην Ουκρανία κρύβονταν στα υπόγεια και χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα για να συνεχίζουν να λαμβάνουν αναφορές και να αναζητούν αγνοούμενα παιδιά.

Σύμφωνα με το γραφείο του Ουκρανού Συνηγόρου του Πολίτη, 232 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 427 παιδιά τραυματίστηκαν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Το δίκτυο οργανώσεων καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να παράσχουν υποστήριξη και προστασία σε όλα τα παιδιά και τις οικογένειες που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω του πολέμου. Επίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη να υποστηριχθεί η τηλεφωνική γραμμή 116000 στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες για την εύρεση όλων των παιδιών και των οικογενειών που εξακολουθούν να αγνοούνται λόγω του πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης