Μερικές εκατοντάδες Παλαιστίνοι συμμετείχαν την Παρασκευή στην εβδομαδιαία διαδήλωση κατά μήκος του τείχους που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, την τελευταία για εφέτος, αφού οι οργανωτές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις για τους επόμενους τρεις μήνες.

Η διαδήλωση αυτή, που πραγματοποιήθηκε παρά τη βροχή και τους ισχυρούς ανέμους, ήταν η μικρότερη που έχει διεξαχθεί εδώ και μήνες στον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κοντά στα χωριά Χαν Γιουνές και Ράφα, στη νότια Γάζα, οι διαδηλωτές πλησίασαν στο τείχος και εκτόξευσαν πέτρες, βόμβες μολότοφ και άλλους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών. Οι τελευταίοι απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων, όμως δεν πυροβόλησαν με πραγματικές σφαίρες.

Δεν πρόκειται να οργανωθεί άλλη κινητοποίηση μέχρι τις 30 Μαρτίου, ανέφερε την Πέμπτη ο Ταλάλ Αμπού Ζαρίφα, μέλος της επιτροπής που σχεδιάζει αυτές τις «πορείες της επιστροφής» κάθε εβδομάδα εδώ και ενάμιση έτος. Δεν έδωσε καμία εξήγηση για την αναστολή των διαδηλώσεων, πρόσθεσε όμως ότι από τον Μάρτιο και μετά οι κινητοποιήσεις θα γίνουν μηνιαίες.

Από τον Μάρτιο του 2018, οι Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται κάθε Παρασκευή κατά μήκος του τείχους διεκδικώντας το «δικαίωμα στην επιστροφή», δηλαδή να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948. Ζητούν επίσης την άρση του αποκλεισμού της Γάζας που ισχύει για περισσότερο από μια δεκαετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αποκλεισμός χαλάρωσε ελαφρά τη χρονιά που πέρασε, χάρη σε μια εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ με την οποία επιτράπηκε κυρίως να δοθούν στον θύλακα εκατομμύρια δολάρια βοήθειας από το Κατάρ. Οι μισοί από τους δύο εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Τουλάχιστον 348 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού από τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Άλλοι 7.800 τραυματίστηκαν από σφαίρες. Από την πλευρά του Ισραήλ, στο διάστημα αυτό σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις οκτώ άνθρωποι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης