Για «συστηματική προετοιμασία» της «γενοκτονίας» των Ροχίνγκια, η οποία εξώθησε στην εξορία περισσότερα από 700.000 μέλη της κοινότητας αυτής το 2017, κατηγορεί σήμερα τον στρατό της Μιανμάρ η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Fortify Rights, παραδίδοντας μια λίστα 22 υπευθύνων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο ισχυρός αρχηγός του στρατού.

«Οι Αρχές της Μιανμάρ επιδόθηκαν σε συστηματικές προετοιμασίες κατά τη διάρκεια εβδομάδων, μηνών, πριν από τις επιθέσεις της 25ης Αυγούστου του 2017, για να γίνουν μαζικά εγκλήματα κατά των αμάχων Ροχίνγκια» καταγγέλλει η ΜΚΟ σε έκθεσή της, 160 σελίδων, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, έπειτα από συνεντεύξεις που πήραν επί τόπου μέλη της οργάνωσης από στρατιωτικές και αστυνομικές πηγές της Μιανμάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα τέλη του Αυγούστου του 2017 αντάρτες της μουσουλμανικής κοινότητας των Ροχίνγκια πήραν τα όπλα, καταδικάζοντας την κακομεταχείριση που υφίσταται η μειονότητα αυτή στη Μιανμάρ. Οι φονικές επιθέσεις τους έδωσαν το έναυσμα για μια ευρεία επιχείρηση αντιποίνων από τον στρατό της Μιανμάρ.

Η Fortify Rights υπενθυμίζει ότι οι «προετοιμασίες» αυτές έγιναν μέσω μιας προπαγανδιστικής εργασίας κατά των Ροχίνγκια, η οποία είχε ήδη αρχίσει υπό τη στρατιωτική χούντα που κυβερνούσε τη χώρα έως το 2011.

«Έδωσαν όπλα στις τοπικές κοινότητες και έπεισαν τον πληθυσμό ότι οι Ροχίνγκια δεν είναι από εδώ, ότι είναι εισβολείς, τρομοκράτες» κατήγγειλε ο Μάθιου Σμιθ της Fortify Rights σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Μπανγκόγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέλη της βουδιστικής κοινότητας της πολιτείας Ραχίν, της περιοχής στη δυτική Μιανμάρ στην οποία ζουν οι Ροχίνγκια, κατηγορήθηκαν πράγματι ότι βοήθησαν τους στρατιωτικούς στη λεηλασία χωριών Ροχίνγκια από τα τέλη του Αυγούστου του 2017.

Η ΜΚΟ καταγγέλλει, επίσης, ότι μέρος του σχεδίου αποτελούσε και η διακοπή της διανομής της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στους Ροχίνγκια.

«Έτσι γεννιούνται οι γενοκτονίες (…) Η γενοκτονία δεν είναι κάτι που γίνεται αυθόρμητα» σημείωσε ο Μάθιου Σμιθ.

Η Fortify Rights κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να φέρει το θέμα ενώπιον της διεθνούς Δικαιοσύνης.

Η ΜΚΟ προτάσσει την ατομική ευθύνη που φέρουν 22 στρατιωτικοί και αστυνομικοί υπεύθυνοι, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο αρχηγός του στρατού, ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.

Τον Ιούνιο η Διεθνής Αμνηστία είχε ήδη ζητήσει να έρθει το θέμα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, κατηγορώντας τον αρχηγό του στρατού και 12 άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς για μια «συστηματική και ενορχηστρωμένη επίθεση» κατά των μουσουλμάνων Ροχίνγκια.

Μεταξύ του Αυγούστου και του Δεκεμβρίου του 2017, περισσότεροι από 700.000 Ροχίνγκια έφυγαν για να γλυτώσουν από την επίθεση του στρατού της Μιανμάρ, η οποία εξαπολύθηκε σε αντίποινα για τις επιθέσεις σε μεθοριακές του θέσεις από αντάρτες Ροχίνγκια. Αυτοί βρήκαν καταφύγιο στο Μπανγκλαντές, όπου ζουν έκτοτε σε τεράστιους αυτοσχέδιους καταυλισμούς.

«Υπάρχουν επαρκείς λόγοι να πιστεύουμε ότι τα εγκλήματα που διαρπάχθηκαν στον βορρά της πολιτείας Ραχίν συνιστούν γενοκτονία και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» επιμένουν οι συντάκτες της νέας αυτής έκθεσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης