Οργισμένος από τη στήριξη των γιατρών στις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις, ο στρατός της Μιανμάρ συνέλαβε αρκετούς γιατρούς που προσέφεραν βοήθεια σε ασθενείς με Covid-19 ιδιωτικά, την ώρα που το σύστημα υγείας της χώρας δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την έξαρση της επιδημίας.

Αφού ο στρατός ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι τον Φεβρουάριο στη χώρα επικρατεί αναταραχή, καθώς οι κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις έχουν προκαλέσει χάος στη διαχείριση της πανδημίας, ενώ ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι πολλοί γιατροί έχουν συλληφθεί για τον ρόλο τους στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, Πέμπτη, στη Μιανμάρ καταγράφηκαν περισσότερα από 6.000 νέα περιστατικά Covid-19, ενώ την Τετάρτη οι Αρχές ανακοίνωσαν 286 θανάτους από τη νόσο. Και οι δύο αριθμοί αποτελούν ρεκόρ. Οι γιατροί και τα γραφεία τελετών εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος, με τα αποτεφρωτήρια να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν.

Προκειμένου να βοηθήσουν ανθρώπους που αρνούνται να πάνε στα κρατικά νοσοκομεία, επειδή αντιτίθενται στη χούντα ή δεν καταφέρνουν να βρουν ένα κρεβάτι σε νοσοκομείο, κάποιοι γιατροί που συμμετέχουν στις φιλοδημοκρατικές κινητοποιήσεις προσφέρουν δωρεάν ιατρικές συμβουλές από το τηλέφωνο, ενώ άλλοι έχουν επισκεφθεί τους ασθενείς στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με γιατρούς και μέσα ενημέρωσης, τις τελευταίες εβδομάδες εννέα εθελοντές γιατροί που προσέφεραν υπηρεσίες τηλεϊατρικής έχουν συλληφθεί από τον στρατό στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Μιανμάρ, τη Ρανγκούν και τη Μάνταλεϊ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, η Κυβέρνηση Εθνική Ενότητας, την οποία έχουν συστήσει πρώην βουλευτές και αντιφρονούντες, αλλά και μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν τις δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ ότι κατάσχουν φιάλες οξυγόνου, προστατευτικό εξοπλισμό και φάρμακα για δική τους χρήση.

Η Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατούμενων (ΑΑΡΡ) ανακοίνωσε ότι εκατοντάδες γιατροί που έχουν συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις κατά της χούντας έχουν κατηγορηθεί για διασπορά ψευδών ειδήσεων και 73 έχουν συλληφθεί.

Οι ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία έχουν εντείνει τη δυσπιστία των πολιτών προς τη χούντα.

Εκπρόσωπος του στρατού κάλεσε τους πολίτες την προηγούμενη εβδομάδα να συνεργαστούν με την κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία του κορωνοϊού. Και σύμφωνα με κάποιους γιατρούς, οι πρόσφατες συλλήψεις ενδέχεται να αποτελούν προσπάθεια να αναγκάσουν τους πολίτες να βασιστούν περισσότερο στις στρατιωτικές αρχές.

Ο Γιανγκχί Λι, πρώην Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μιανμάρ, κατηγόρησε τη χούντα ότι «χρησιμοποιεί την Covid-19 ως όπλο προς δικό της πολιτικό όφελος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης