Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε 6 δημοσιογράφους της Μιανμάρ, μεταξύ των οποίων βρίσκεται φωτογράφος του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP), για παραβίαση νόμου για τη δημόσια τάξη, τον οποίο τροποποίησε πρόσφατα η χούντα, έγινε σήμερα Τετάρτη γνωστό από τη δικηγόρο τους.

Ο Τέιν Ζάου, 32χρονος φωτογράφος του AP, συνελήφθη το Σάββατο στη Ρανγκούν, ενώ κάλυπτε συγκέντρωση υπέρ της δημοκρατίας στην οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέσσερις ακόμα δημοσιογράφοι, που εργάζονται για εκδόσεις στη χώρα, και άλλος ένας, που εργάζεται ως ανεξάρτητος, συνελήφθησαν επίσης.

Αυτοί τέθηκαν υπό κράτηση στη φυλακή Ινσέιν της Ρανγκούν, όπου πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι έχουν εκτίσει βαριές ποινές υπό τις προηγούμενες δικτατορίες στη χώρα, διευκρίνισε η δικηγόρος τους Τιν Ζαρ Όο.

Αυτοί διώκονται για παραβίαση άρθρου του ποινικού κώδικα, το οποίο τροποποιήθηκε από τη χούντα μερικές μέρες μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου με στόχο να δοθεί τέλος στην εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής που ξεκίνησε κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κείμενο αυτό βάζει πλέον στο στόχαστρο όποιον «προκάλεσε φόβο στον πληθυσμό, διέδωσε ψευδείς πληροφορίες (…) ή υποκίνησε ανυπακοή και απιστία μεταξύ των εργαζομένων της δημόσιας διοίκησης έναντι των αρχών».

Οι προβλεπόμενες ποινές αυξήθηκαν σε έως και τρία χρόνια φυλάκισης, έναντι των έως δύο που ήταν προηγουμένως.

«Το Associated Press καταδικάζει με τους πιο έντονους όρους την αυθαίρετη κράτηση του Τέιν Ζάου» σχολίασε ο Ίαν Φίλιπς των διεθνών ειδήσεων του AP.

«Θα πρέπει να επιτρέπεται στους ανεξάρτητους δημοσιογράφους να μεταδίδουν τις ειδήσεις ελεύθερα και με κάθε ασφάλεια χωρίς να υπάρχει φόβος αντιποίνων» σημείωσε ο ίδιος.

Διακοπές της λειτουργίας του διαδικτύου, ενίσχυση του νομοθετικού οπλοστασίου, συλλήψεις, προσφυγή σε θανατηφόρα βία για τη διάλυση των διαδηλώσεων: η χούντα δεν έχει σταματήσει να εντείνει την καταστολή των διαμαρτυριών μετά το πραξικόπημα με το οποίο ανέτρεψε την πολιτική κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Οι δημοσιογράφοι βρίσκονται ιδιαίτερα στο στόχαστρο: 34 έχουν συλληφθεί από την 1η Φεβρουαρίου, εκ των οποίων 19 εξακολουθούν να κρατούνται, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση αρωγής των πολιτικών κρατουμένων.

Τη Δευτέρα, ένας από αυτούς, ο Καούνγκ Μίατ Χλάινγκ, συνελήφθη στο σπίτι του στο νότιο τμήμα της χώρας σε επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας, κατά την οποία ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Άλλοι έχουν τραυματιστεί από σφαίρες καλυμμένες με καουτσούκ, κυρίως δύο εργαζόμενοι στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα).

«Καλούμε τις Αρχές της Μιανμάρ να δώσουν εντολή για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των δημοσιογράφων που κρατούνται τώρα και να αποσυρθούν οι κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Ντανιέλ Μπαστάρ, επικεφαλής του γραφείου για την Ασία και τον Ειρηνικό των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης