Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα συνεχίσει να λαμβάνει «αυστηρά μέτρα» σε βάρος της χούντας στη Μιανμάρ, διότι προχωρά σε αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου, δεσμεύθηκε χθες Κυριακή ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, μετά τους θανάτους δύο ακόμη ανθρώπων από πυρά το Σαββατοκύριακο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας στη Μιανμάρ αδυνατούν να σταματήσουν τις μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων και το κίνημα πολιτικής ανυπακοής με κεντρικό αίτημα να πέσει το στρατιωτικό καθεστώς που επιβλήθηκε αυτόν τον μήνα και να αφεθεί ελεύθερη η de facto επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης, η νομπελίστρια Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα σε βάρος όσων ασκούν βία εναντίον του λαού της Μιανμάρ, καθώς απαιτεί την αποκατάσταση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης» της χώρας, ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μέσω Twitter.

«Στέκουμε στο πλευρό του λαού της Βιρμανίας», συμπλήρωσε ο Μπλίνκεν, που χρησιμοποιεί την ιστορική ονομασία της χώρας.

Η δέσμευση αυτή από πλευράς του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ καταγράφηκε δέκα ημέρες μετά την επιβολή κυρώσεων στον νέο «πρόεδρο» της Μιανμάρ και σε πολλούς ανώτερους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων της Μιανμάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νέος Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, ενέκρινε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος όσων ευθύνονται για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Άμυνας και τριών εταιρειών ελεγχόμενων από τον στρατό που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ημιπολύτιμων και πολύτιμων λίθων.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επίσης ανακοίνωσε επιπλέον κυρώσεις σε βάρος δύο ανώτατων αξιωματικών του στρατού της Μιανμάρ, που κατηγορούνται πως έπαιξαν ρόλο-κλειδί στο πραξικόπημα.

«Αν υπάρξει περισσότερη βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, ο βιρμανικός στρατός θα ανακαλύψει ότι οι σημερινές κυρώσεις είναι απλά οι πρώτες», διεμήνυε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν όταν ανακοίνωσε τα μέτρα την 11η Φεβρουαρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης