Η αστυνομία στη Μιανμάρ συνέλαβε έναν Ιάπωνα ανεξάρτητο δημοσιογράφο σε διαδήλωση στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, τη Ρανγκούν, δήλωσε σήμερα Παρασκευή συνεργάτης του, ενώ πρόκειται για την πρώτη κράτηση ξένου δημοσιογράφου που αναφέρεται στη χώρα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Ο Γιούκι Κιταζούμι, ο οποίος έχει μια εταιρεία παραγωγής μέσων ενημέρωσης και ήταν παλαιότερα δημοσιογράφος της ιαπωνικής οικονομικής εφημερίδας The Nikkei, σύμφωνα με τη σελίδα του στο Facebook και συνεντεύξεις με διαδικτυακά μέσα, συνελήφθη σήμερα το πρωί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ξυλοκοπήθηκε στο κεφάλι, αλλά φορούσε κράνος οπότε δεν υπέστη μεγάλη βλάβη. Επικοινώνησα με την πρεσβεία και δεν έχω περισσότερες πληροφορίες μέχρι στιγμής» διευκρινίζει ο συνάδελφος του Κιταζούμι στη Μιανμάρ Λιν Νιάν Χτουν σε ανάρτησή του στο Facebook, στην οποία ανακοινώνει τη σύλληψη του Ιάπωνα δημοσιογράφου.

«Δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυρας, αλλά έλαβα μήνυμα από τον ίδιο μέσω εφαρμογής μηνυμάτων γύρω στις 11:30 ότι συνελήφθη. Έπειτα από αυτό έχασα την επαφή μαζί του», δήλωσε ο ίδιος τηλεφωνικώς στο Reuters.

Μετά την ανακοίνωση της σύλληψης του δημοσιογράφου από τον συνάδελφό του, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε τη σύλληψη ενός Ιάπωνα ηλικίας γύρω στα 40 από την ασφάλεια στη Ρανγκούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Κατσουνόμπου Κάτο είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι η Ιαπωνία εξακολουθούσε να προσπαθεί να επαληθεύσει τα γεγονότα.

Στο μεταξύ η αστυνομία της Μιανμάρ δεν έχει απαντήσει στις κλήσεις για σχολιασμό της πληροφορίας αυτής.

Επίσης δεν ήταν εφικτές οι κλήσεις στον αριθμό τηλεφώνου του Κιταζούμι που υπάρχει στον ιστότοπο της εταιρείας του παραγωγής.

Στη Μιανμάρ γίνονται διαδηλώσεις εδώ και εβδομάδες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό και τη σύλληψη της εκλεγμένης ηγέτιδος της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι, όπως και των περισσότερων στελεχών της κυβέρνησής της.

Ο Κιταζούμι είναι ο δεύτερος μετανάστης που γίνεται γνωστό ότι συνελήφθη μετά το πραξικόπημα στη Μιανμάρ.

Ο πρώτος ξένος που συνελήφθη είναι ο Αυστραλός ακαδημαϊκός Σον Τέρνελ, σύμβουλος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ο πιο εξέχων διεθνής ειδικός για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Μιανμάρ.

Η εταιρεία του Κιταζούμι παράγει περιεχόμενο βίντεο, από ειδήσεις ως τρέιλερ ταινιών, και εκπαιδεύει δημοσιογράφους με έμφαση στην ελευθερία του λόγου, αναφέρει η εταιρεία του στον ιστότοπό της.

Νωρίτερα σήμερα ο Κιταζούμι είχε κάνει ανάρτηση στο Facebook υπό τον τίτλο: «Ειρήνη», στην οποία έγραφε ότι πολλοί πολίτες της Μιανμάρ έχουν βγει στους δρόμους παρά την αιματοχυσία και ότι ευχαριστούν τους Ιάπωνες για την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές.

Ο Κιταζούμι αποχώρησε το 2012 από τη Nikkei, στην οποία εργαζόταν ως δημοσιογράφος από το 2001, δήλωσε εκπρόσωπος της εφημερίδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης