Η κρατική τηλεόραση στη Μιανμάρ επέσεισε για πρώτη φορά σήμερα Δευτέρα την απειλή «ενεργειών» κατά των διαδηλωτών, καθώς πλήθη κατεβαίνουν στους δρόμους για τρίτη μέρα στη σειρά εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος που ανέτρεψε την Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

«Ενέργειες πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τον νόμο (…) εναντίον των παραβιάσεων που ταράζουν, εμποδίζουν και καταστρέφουν τη σταθερότητα του κράτους, τη δημόσια ασφάλεια και το κράτος δικαίου» μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο MRTV, που ελέγχεται από το κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι η πρώτη προειδοποίηση που απευθύνουν οι Αρχές μετά την έναρξη των διαδηλώσεων το Σάββατο.

Το κύμα διογκώνεται στη χώρα. Σήμερα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις, συγκεντρώθηκαν στη Ρανγκούν, την οικονομική πρωτεύουσα.

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, με πολλούς κατοίκους να κατεβαίνουν στους δρόμους με τα δίτροχά τους υπό τη συγχορδία των κλάξον, όπως στην Τανγκού, περίπου 300 χλμ. βόρεια της Ρανγκούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου, οι δυνάμεις της τάξης έκαναν χρήση αντλιών νερού εναντίον των διαδηλωτών, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, με βάση την πηγή αυτή, ενώ εικόνες που μεταδόθηκαν από ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν δύο διαδηλωτές να βρίσκονται καταγής αφού τέθηκαν στο στόχαστρο των αντλιών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η αστυνομία στην πρωτεύουσα κάλεσε τους διαδηλωτές να διαλυθούν, αλλιώς θα το κάνει με τη χρήση βίας.

Χθες, Κυριακή, οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς να σημειωθούν σημαντικά επεισόδια.

Δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι σταμάτησαν να πηγαίνουν στη δουλειά τους ήδη από την περασμένη εβδομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αυτός ο άνεμος αμφισβήτησης είναι κάτι πρωτόγνωρο στη Μιανμάρ μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2007, που κατεστάλη βίαια από τον στρατό.

Οι στρατιωτικοί έθεσαν τέλος την 1η Φεβρουαρίου σε μια εύθραυστη μετάβαση προς τη δημοκρατία εγκαθιδρύοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν χρόνο και συλλαμβάνοντας την Αούνγκ Σαν Σου Τσι, καθώς και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του NLD.

Από τότε, περισσότεροι από 150 άνθρωποι, βουλευτές, τοπικοί αξιωματούχοι, ακτιβιστές, έχουν συλληφθεί και εξακολουθούν να παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Assistance Association for Political Prisoners (Burma)-AAPP.

Η σύνδεση με το διαδίκτυο αποκαταστάθηκε εν μέρει την Κυριακή έπειτα από σοβαρά προβλήματα για 24 ώρες.

Αποκαταστάθηκαν επίσης τα δεδομένα μέσω κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με τη νορβηγική Telenor, από τους κύριους παρόχους στη χώρα.

Αντίθετα, η πρόσβαση στο Facebook παρέμενε σήμερα περιορισμένη. Πολλοί παρέκαμψαν τη λογοκρισία χρησιμοποιώντας VPN, που τους επιτρέπουν να παρακάμψουν γεωγραφικούς περιορισμούς.

Η κατάσταση στη Μιανμάρ παραμένει στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σήμερα τους στρατιωτικούς να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους και να επανέλθουν στην πορεία προς τη δημοκρατία που «διακόπηκε απότομα».

Στην ετήσια ομιλία του προς διπλωμάτες από περισσότερες από 180 χώρες, ο Φραγκίσκος μίλησε για τη «στοργή και την εγγύτητα» που αισθάνεται προς τον λαό της Μιανμάρ, την οποία επισκέφθηκε το 2017.

«Η πορεία προς τη δημοκρατία που είχε ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια διακόπηκε απότομα από το πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας» είπε ο ποντίφικας.

«Αυτό οδήγησε στη φυλάκιση διαφόρων πολιτικών ηγετών, οι οποίοι ελπίζω πως θα απελευθερωθούν γρήγορα ως ενθαρρυντική ένδειξη για έναν ειλικρινή διάλογο με σκοπό το καλό της χώρας» είπε.

Η Μιανμάρ ζει υπό τον ζυγό των στρατιωτικών για σχεδόν 50 χρόνια αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1948.

Μια σταδιακή φιλελευθεροποίηση ξεκίνησε το 2010, στη συνέχεια μια πολιτική κυβέρνηση με ντε φάκτο επικεφαλής την Αούνγκ Σαν Σου Τσι ανήλθε στην εξουσία μετά τη νίκη του κόμματός της, Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (NLD) στις εκλογές του 2015.

Το κόμμα κατήγαγε και πάλι συντριπτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, τις οποίες αμφισβητούν οι στρατιωτικοί, παρ΄ όλο που διεθνείς παρατηρητές δεν διαπίστωσαν σημαντικά προβλήματα.

Στην πραγματικότητα, οι στρατιωτικοί φοβούνται ότι η επιρροή τους θα μειωθεί μετά τη νίκη του LND, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει το Σύνταγμα το οποίο είναι πολύ ευνοϊκό προς τους στρατιωτικούς.

Αφού επικρίθηκε πολύ πριν από λίγο μόλις καιρό από τη διεθνή κοινότητα για την αδράνειά της στη διάρκεια της κρίσης με τους μουσουλμάνους Ροχίνγκια, η Αούνγν Σαν Σου Τσι, η οποία είχε παραμείνει σε κατ΄ οίκον περιορισμό επί 15 χρόνια λόγω της εναντίωσής της στη χούντα, εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα της.

Η πρώην ηγέτιδα παραμένει «σε καλή υγεία» σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Ναϊπιντάου, σύμφωνα με το κόμμα της.

Ο στρατός υποσχέθηκε ότι θα διεξαγάγει ελεύθερες εκλογές και ότι θα τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης