Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σήμερα για ένα τέλος της αιματοχυσίας στη Μιανμάρ λέγοντας: «Γονατίζω στους δρόμους της Μιανμάρ και λέω “σταματήστε τη βία”».

Ο Φραγκίσκος έκανε την έκκληση, την πιο πρόσφατη μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, στο τέλος της εβδομαδιαίας γενικής ακρόασής του, που πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως από τη βιβλιοθήκη του Βατικανού εξαιτίας των περιορισμών λόγω της COVID-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον 180 διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να συντρίψουν ένα κύμα διαδηλώσεων μετά την κατάληψη της εξουσίας από τη χούντα στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με την ακτιβιστική οργάνωση Assistance Association for Political Prisoners.

«Γι’ άλλη μια φορά και με πολλή θλίψη αισθάνομαι την επείγουσα ανάγκη να μιλήσω για τη δραματική κατάσταση στη Μιανμάρ, όπου πολλοί άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι νέοι, χάνουν τη ζωή τους για να προσφέρουν ελπίδα στη χώρα τους» είπε.

Χρησιμοποιώντας συμβολική γλώσσα για τις ενέργειες διαδηλωτών, ο Φραγκίσκος είπε: «Γονατίζω στους δρόμους της Μιανμάρ και λέω “σταματήστε τη βία”. Ανοίγω την αγκαλιά μου και λέω “αφήστε να υπερισχύσει ο διάλογος”».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Φραγκίσκος, που επισκέφθηκε τη Μιανμάρ το 2017, είπε: «Το αίμα δεν λύνει τίποτα. Ο διάλογος πρέπει να υπερισχύσει».

Εν τω μεταξύ, μία ομάδα ερευνητών του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ κάλεσε σήμερα τους πολίτες να συγκεντρώσουν και να διατηρήσουν αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα που διατάχθηκαν από τους στρατιωτικούς μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, προκειμένου να στοιχειοθετηθούν στο μέλλον υποθέσεις εναντίον των ηγετών τους.

«Τα άτομα που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα πιο σοβαρά διεθνή εγκλήματα είναι συνήθως εκείνα που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις της ηγεσίας» ανέφερε ο Νίκολας Κούμτζιαν, επικεφαλής της εδρεύουσας στη Γενεύη ομάδας του ΟΗΕ, σε μια ανακοίνωση.

«Δεν είναι οι φυσικοί αυτουργοί των εγκλημάτων και συχνά δεν είναι καν παρόντες στους τόπους όπου διαπράττονται τα εγκλήματα.

»Προκειμένου να αποδειχθεί ότι φέρουν ευθύνη απαιτούνται στοιχεία για αναφορές που παραλήφθηκαν, εντολές που δόθηκαν και πώς αποφασίστηκαν πολιτικές» αναφέρεται.

Οι πολίτες που διαθέτουν τέτοιες πληροφορίες μπορούν να έρχονται σε επαφή με τους ερευνητές μέσω ασφαλών τρόπων επικοινωνίας, πρόσθεσε, αναφερόμενος σε εφαρμογές όπως η Signal ή ένας λογαριασμός στο ProtonMail.

Εκπρόσωπος της χούντας δεν απάντησε σε τηλεφωνικές κλήσεις του Reuters για σχόλια. Χθες, Τρίτη, το γραφείο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταδίκασε τη χρήση πραγματικών πυρών εναντίον των διαδηλωτών.

«Είναι εντελώς ανεξέλεγκτοι και γίνονται όλο και πιο βάναυσοι κάθε μέρα. Είναι μια υπολογισμένη κλιμάκωση βαναυσότητας» δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, σήμερα στο Ρόιτερς.

Η Μιανμάρ βρίσκεται σε αναταραχή αφότου ο στρατός ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι την 1η Φεβρουαρίου, συλλαμβάνοντας την ίδια και στελέχη του κόμματός της και προκαλώντας την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ συλλέγουν στοιχεία για τη χρήση φονικής βίας, παράνομες συλλήψεις, βασανιστήρια και κρατήσεις ανθρώπων οι οικογένειες των οποίων δεν έχουν ενημερωθεί για το πού βρίσκονται, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο Ανεξάρτητος Ερευνητικός Μηχανισμός για τη Μιανμάρ δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ το 2018 προκειμένου να συλλέξει τεκμηριωμένα στοιχεία για τα πιο σοβαρά εγκλήματα. Αποσκοπεί να συγκροτήσει φακέλους υποθέσεων για άσκηση διώξεων σε εθνικά, περιφερειακά και διεθνή δικαστήρια.

 

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης