Διαδηλωτές κατά της χούντας στη Βιρμανία διαδήλωσαν σήμερα Δευτέρα πριν τα ξημερώματα στη Μάνταλεϊ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μία ημέρα μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους.

Από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ σημειώνονται καθημερινά διαδηλώσεις που καταστέλλονται με βία από τη χούντα. Περίπου 250 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 2.600 έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Αρωγής Πολιτικών Κρατουμένων (AAPP).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αντίπαλοι του πραξικοπήματος αποφάσισαν να διαδηλώνουν μέρα νύχτα σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την αιματηρή καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας.

Νωρίς σήμερα το πρωί πολλοί διαδηλωτές, ανάμεσά τους και εκπαιδευτικοί, πραγματοποίησαν πορεία στη Μάνταλεϊ. Κάποιοι κρατούσαν πανό με συνθήματα που καλούσαν τον ΟΗΕ να παρέμβει.

Χθες Κυριακή οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη αυτή και άλλοι περίπου 50 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ιατρική πηγή. Το βράδυ μοναχοί οργάνωσαν τελετή με κεριά στη μνήμη των νεκρών. Πυρά αυτόματων όπλων ακούγονταν σε συνοικία της Μάνταλεϊ ως τις 23:00 το βράδυ, τοπική ώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Ρανγκούν, οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί σε κάποιες συνοικίες.

Στο μεταξύ Αυστραλία και Καναδάς ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν προξενική βοήθεια σε ένα ζευγάρι Αυστραλών προξένων, τον Μάθιου Ο’ Κέιν και την Κρίστα Έιβερι -μια Αυστραλοκαναδή-, οι οποίο έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό αφού συνελήφθησαν την Παρασκευή την ώρα που επιβιβάζονταν σε αεροπλάνο για να εγκαταλείψουν τη Μιανμάρ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης