Εκατόν τριάντα επτά μη κυβερνητικές οργανώσεις από τριάντα μία χώρες αξίωσαν χθες Τετάρτη με ανοιχτή επιστολή τους προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να επιβάλει κατεπειγόντως εμπάργκο όπλων στη Μιανμάρ «για να αποτρέψει τη στρατιωτική χούντα να διαπράξει νέες παραβιάσεις» θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι κυβερνήσεις που επιτρέπουν τον εφοδιασμό της Μιανμάρ με όπλα -συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κίνας, της Ινδίας, του Ισραήλ, της Βόρειας Κορέας, των Φιλιππίνων, της Ρωσίας και της Ουκρανίας- πρέπει να σταματήσουν αμέσως κάθε προμήθεια όπλων, πυρομαχικών και συναφούς εξοπλισμού» σημειώνουν οι ΜΚΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των χωρών που αναφέρονται, οι τρεις, η Κίνα, η Ρωσία (κράτη-μόνιμα μέλη με δικαίωμα βέτο), καθώς και η Ινδία (κράτος-μη μόνιμο μέλος από τον Ιανουάριο) συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Λαμβανομένων υπόψη των μαζικών φρικαλεοτήτων σε βάρος των Ροχίνγκια, των εγκλημάτων πολέμου επί δεκαετίες και της ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης, το λιγότερο που μπορεί να κάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι να επιβάλει παγκόσμιο εμπάργκο όπλων στη Μιανμάρ» κρίνει σύμφωνα με το κείμενο ο Κένεθ Ροθ, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Το ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει «επίσης να επιβάλει στοχευμένες κυρώσεις, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση πόρων στους ηγέτες της χούντας», υπογραμμίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες συνυπογράφουν την ανοιχτή επιστολή, ανάμεσά τους αρκετές δεκάδες ασιατικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης