Μη κυβερνητικές οργανώσεις θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά του γαλλικού κράτους, το οποίο κατηγορούν για αδράνεια όσον αφορά στον αγώνα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ανακοίνωσαν σήμερα αρκετές από αυτές τις ΜΚΟ, οι οποίες επέδωσαν τη Δευτέρα και σχετικό έγγραφο στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στην κυβέρνησή του.

«Η έλλειψη δράσης από το κράτος όσον αφορά στον αγώνα κατά των κλιματικών αλλαγών ερμηνεύεται ως παράνομη αδυναμία του κράτους να σεβαστεί την υποχρέωσή του για την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των ανθρώπων» επιχειρηματολογούν σε αυτήν την προκαταρκτική αίτηση που επέδωσαν στον πρόεδρο και στην κυβέρνηση οι ΜΚΟ Greenpeace, Oxfam, Fondation pour la nature et l’Homme (Ίδρυμα για τη Φύση και τον Άνθρωπο, FNH) και Nottre affaire à tous (Η υπόθεσή μας αφορά όλους).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη διαδικασία, το κράτος έχει στη διάθεσή του δύο μήνες για να απαντήσει. Οι ΜΚΟ προβλέπουν στη συνέχεια, πιθανώς τον Μάρτιο, να προσφύγουν σε διοικητικό δικαστήριο του Παρισιού.

Η ιδέα είναι «να αναγκαστούν να δράσουν», δήλωσε η Σεσίλ Ντιφλό καθώς για την Oxfam: «το απαιτούν η επείγουσα ανάγκη και η αδράνεια. Δεν είναι αστείο ότι ΜΚΟ που μετείχαν πάντα σε διαπραγματεύσεις (…) λένε: φτάνει πια!».

«Ζητούμε επανόρθωση της ζημιάς και το κράτος να ενεργήσει αμέσως σε όλα τα επίπεδα» δήλωσε παράλληλα η Λόρα Μονιέ, επικεφαλής της εκστρατείας για την Greenpeace.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση αυτή των ΜΚΟ για την προσφυγή τους κατά του γαλλικού κράτους έγινε την επομένη της διάσκεψης για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP24), η οποία προκάλεσε απογοήτευση λόγω της ανικανότητας των κρατών να ενισχύσουν τη δράση τους για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Οι ΜΚΟ υπογράμμισαν ότι η Γαλλία, της οποίας οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ξαναπήραν ανοδική πορεία το 2015, δεν σέβεται κυρίως τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της.

Οι ΜΚΟ στηρίζονται στο Σύνταγμα και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εγγυώνται την προστασία των πολιτών. Οι ΜΚΟ καταγγέλλουν επίσης «μια παραβίαση πολλών δεσμεύσεων της Γαλλίας όσον αφορά στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής βάσει του διεθνούς δικαίου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης