Το ξημέρωμα βρήκε τους κατοίκους των επαρχιών της Μαλάτειας και Ελαγίζ γονατισμένους από τη φονική σεισμική δόνηση των 6,8 Ρίχτερ με τους κατοίκους να φέρνουν πίσω τις μνήμες από τη μεγάλη καταστροφή προ δεκαετίας στην ίδια περιοχή αλλά βεβαίως και τον μεγάλο σεισμό στο Ανταπαζαρί με τους 18.000 νεκρούς.

Για καλή τους τύχη βέβαια, αν και ο σεισμός της Παρασκευής ήταν σαφώς ισχυρότερος από αυτόν πριν 10 χρόνια, προκάλεσε λιγότερες ζημιές και ευτυχώς λιγότερα θύματα. Μέχρι στιγμής οι καταμετρημένοι νεκροί είναι τουλάχιστον 29 και οι τραυματίες πλησιάζουν τους 1.200. Βεβαίως υπάρχουν ακόμη δεκάδες εγκλωβισμένοι με τα συνεργεία διάσωσης να δίνουν μάχη με τον χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Drone δείχνει την καταστροφή μετά τον φονικό σεισμό

 

Η Ανατολία είναι επίσης τυχερή και για έναν άλλο λόγο  αυτή τη φορά. Κανένα από τα τεράστια υδροηλεκτρικά έργα πάνω στον Ευφράτη που βρίσκονται στην επαρχία Ελγίζ δεν υπέστη ζημιές. Από αυτά τα φράγματα δεν εξαρτάται μόνο η Τουρκία αλλά και το Ιράκ και η Συρία αφού από αυτές τις τεράστιες εγκαταστάσεις διοχετεύεται το νερό στην Μεσοποταμία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σεισμός ήταν εξαιρετικά επιφανειακός και το εστιακό του βάθος υπολογίζεται ανάλογα με τους επιστήμονες από 2 έως 5 χιλιόμετρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι και τη Βυρηττό και την Τρίπολη του Λιβάνου, σε όλη τη Συρία και σε όλη την Τουρκία.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε ακτίνα 635 χιλιομέτρων από το επίκεντρο. Δηλαδή αν έγινε ταυτόχρονα αισθητή η δόνηση στην Άγκυρα και τη Δαμασκό, τότε η διάμετρος ξεπερνά τα 1.300 χιλιόμετρα.

Ο στρατός, κατόπιν διαταγής του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα και ας μην ξεχνάμε ότι οι περιοχές που επλήγησαν βρίσκονται στις εμπόλεμες περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Το Γκαζιαντέπ απέχει μόλις 225 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού. Επί τόπου έφθασε κλιμάκιο υπουργών του Ταγίπ Ερντογάν καθώς και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες αρωγής οι οποίες έχουν αναδιαρθρωθεί τα τελευταία χρόνια μετά τη δραματική εμπειρία των σεισμών του 1999.

Συγκλονιστική είναι η στιγμή που διασώστρια μιλά τηλεφωνικά με την Αζιζέ, μία γυναίκα που είναι εγκλωβισμένη στα συντρίμμια. «Φώναξε όποιον μπορεί να μιλήσει. Φώναξε τα παιδιά τους. Μην αφήσεις κανέναν να κοιμηθεί. Ανάπνεε από την μύτη. Ήρεμα, ήρεμα. Μίλα σε όλους. Κανείς δεν πρέπει να μείνει σιωπηλός. Μην φοβάσαι για τίποτα. Αζιζέ, είσαι μητέρα, είσαι η μητέρα όλων εκεί κάτω. Είσαι η μόνη, με την οποία επικοινωνούμε. Δεν κλαις, είσαι ήρεμη. Τους στηρίζεις όλους». Η γυναίκα ενημέρωσε τη διασώστρια πως -μεταξύ άλλων- είναι μαζί της και η μητέρα ενός γείτονα της.

 

«Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ντογκανιόλ της Μαλάτειας και άλλοι 18 στην Ελαζίγ» δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τους υπουργούς Υγείας και Περιβάλλοντος από την πληγείσα επαρχία Ελαζίγ.

Τριάντα εννέα άνθρωποι έχουν διασωθεί από τα χαλάσματα σπιτιών και κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, συμπλήρωσε ο Σοϊλού.

Ένας ακόμη άνθρωπος διασώθηκε, αφού έμεινε παγιδευμένος στα συντρίμμια 14 ώρες.

Όπως εξήγησε ο Σοϊλού, λήφθηκε η απόφαση να εκκενωθεί μια φυλακή στην επαρχία Αντιγιαμάν στην ανατολική Τουρκία, καθώς υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό.

Φωτογραφίες – Video: Reuters, Twitter

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης