Για δεύτερη φορά σε 72 ώρες το Τουίτερ παρενέβη σε σχόλιο του προέδρου των ΗΠΑ, αυτή τη φορά κρίνοντας πως το τιτίβισμα του Ντόναλντ Τραμπ προέτρεπε σε βία, χαρακτηριστικό που αντιτίθεται στην πάγια πολιτική που ακολουθεί το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. 

Συγκεκριμένα ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβασε σχόλιο σύμφωνα με το οποίο έγραφε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν μπορώ να καθήσω και να παρακολουθώ να γίνονται αυτά σε μία μεγάλη αμερικανική πόλη, τη Μινεάπολη. Απόλυτη έλλειψη ηγεσίας. Είτε ο πολύ αδύναμος ριζοσπάστης αριστερός δήμαρχος Τζέικομπ Φρέι θα οργανωθεί και θα επιβάλει έλεγχο στην πόλη είτε θα στείλω την Εθνική Φρουρά και θα κάνω σωστά την δουλειά…», είχε γράψει νωρίτερα στο επίμαχο tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στις ταραχές που μαίνονται στην αμερικάνικη πόλη, μετά τον άδικο χαμό του άοπλου 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη βίαιη σύλληψή του από την αστυνομία.

 

 

Προηγουμένως ο πρόεδρος Τραμπ είχε ανεβάσει άλλο σχόλιο, χαρακτηρίζοντας τους διαδηλωτές στη Μινεάπολη, οι οποίοι αντιδρούν στη δολοφονία του αφροαμερικανού George Floyd από λευκό αστυνομικό, ως «κακοποιά στοιχεία», ανεβάζοντας την ένταση της αντιπαράθεσης όχι μόνο σε αυτή την πόλη της Μινεσότα, αλλά και σε άλλες επτά πόλεις των ΗΠΑ. 

«Αυτοί οι ταραξίες προσβάλλουν την μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ και δεν θα επιτρέψω να συμβαίνει αυτό. Μόλις μίλησα με τον Κυβερνήτη Τιμ Ουόλτς και του είπα ότι ο Στρατός είναι μαζί του. Σε οποιαδήποτε δυσκολία θα αναλάβουμε τον έλεγχο, αλλά όταν αρχίζουν οι λεηλασίες, αρχίζουν τα πυρά. Ευχαριστώ!», έγραψε ο Τραμπ.

Το Twitter αντέδρασε γρήγορα, καλύπτοντας την ανάρτηση με ένα μήνυμα επισήμανσης του περιεχομένου του. Ωστόσο οι χρήστες μπορούν και πάλι να το διαβάσουν, αν το επιθυμούν, κλικάροντας επάνω στην επισήμανση.

 

Ένας από τους στενότερους συμβούλους του προέδρου, ο Νταν Σκαβίνο, που ασχολείται ιδιαίτερα με τη στρατηγική επικοινωνίας στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, εξαπέλυσε και νέα επίθεση στο Twitter: «Το Twitter λέει βλακείες, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται», έγραψε στο… Twitter.

Όλα αυτά συνέβησαν 24 μόλις ώρες μετά την υπογραφή από τον Ντόναλντ Τραμπ διατάγματος που διευκολύνει όλους όσους επιθυμούν ή έχουν την πρόθεση να ασκήσουν αγωγές κατά των εταιρειών που διαχειρίζονται social media. Πρόκειται για ιστορική παρέμβαση κράτους στη λειτουργία του παγκόσμιου διαδικτύου και πρωτοφανή απόφαση για τα ήθη, οικονομικά και κοινωνικά, που ισχύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Εάν μια ανάλογη πράξη συνέβαινε σε μια χώρα σαν την Κίνα, τον Ιράν, ή την Τουρκία, θα μιλούσαμε ήδη για φασιστικού τύπου παρεμβατικότητα του κράτους. Επισημαίνεται ότι η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ και το διάταγμα που υπέγραψε αποτελούν απάντηση στην ενέργεια του τουίτερ να χαρακτηρίσει ως fake news σχόλιο του προέδρου Τραμπ για την επιστολική ψήφο.

Προσοχή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και υπεύθυνος της εκτελεστικής εξουσίας της ισχυρότερης χώρας του κόσμου, πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη να παραπληροφορεί και να αναρτά ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο, για ένα θεσμικό μέτρο το οποίο εντάσσεται στην δημοκρατική λειτουργία του εκλογικού συστήματος, ιδιαίτερα μάλιστα τώρα που ακόμη επικρατούν στην Αμερική συνθήκες πανδημίας, οπότε η επιστολική ψήφος αποτελεί σωτήρια εναλλακτική για την ομαλή λειτουργία των εκλογών. 

Είναι προφανές ότι η κόντρα αυτή του Λευκού Οίκου με τα social media (όχι όλων, διότι το Facebook έσπευσε να καλύψει τα νώτα του) θα έχει συνέχεια όσο πλησιάζει η ημερομηνία της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ. Τα αμερικανικά ΜΜΕ που πρόσκεινται στους δημοκρατικούς ή ακολουθούν ξεκάθαρη πολιτική γραμμή εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, έχουν ήδη υιοθετήσει την κόντρα με του Τουίτερ, κάνοντας σημαία τη διαμάχη.

Ο Λευκός Οίκος από την άλλη επιδιώκει να εμφανίσει τον Ντόναλντ Τραμπ ως θύμα αντιδημοκρατικής νοοτροπίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία όπως και το 2016, πάντα κατά τον Λευκό Οίκο και τους συνεργάτες του Τραμπ, προσπάθησαν να βραχυκυκλώσουν την εκλογική επιρροή του σημερινού αμερικανού πρόεδρου. Πρόκειται για μέγα ψεύδος από τη στιγμή που οι πάντες γνωρίζουν, ειδικοί και, πως ένα μεγάλος μέρος της απρόσμενης εκλογικής επιτυχίας του Τραμπ οφείλονται στον τρόπο που διαχειρίστηκε την εκλογική του καμπάνια μέσω των social media, ιδιαίτερα δε, μέσω του τουίτερ, που είναι και ο αγαπημένος τρόπος του Αμερικανού προέδρου να παρεμβαίνει στο διαδίκτυο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης