Με φως γέμισε τον νυχτερινό ουρανό της Βρετανίας ένας τεράστιος μετεωρίτης το βράδυ της Κυριακής. 

Ο μετεωρίτης εμφανίστηκε λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ και ήταν ορατός για περίπου επτά δευτερόλεπτα. Πολλοί ήταν οι τυχεροί που κατάφεραν να τον δουν, αλλά και να τον βιντεοσκοπήσουν λόγω της φωτεινότητάς του, ενώ καταγράφηκε και από συστήματα παρακολούθησης σε αρκετά σπίτια σε Μάντσεστερ, Κάρντιφ και Μπαθ μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ομάδα ερασιτεχνών αστρονόμων που χρησιμοποιεί κάμερες για να καταγράψει παρατηρήσεις μετεωριτών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο από το 2012 δήλωσε ότι ήταν ένας μετεωρίτης-βολίδα και έγραψε στο Twitter: «Από τα δύο βίντεο που είδαμε, διαπιστώσαμε ότι ήταν ένας αργά κινούμενος μετεωρίτης με καθαρά ορατό κατακερματισμό».

 

 

Οι μετεωρίτες καίγονται καθώς μπαίνουν στην ατμόσφαιρα της γης. Οι βολίδες είναι ιδιαίτερα φωτεινοί μετεωρίτες που θεωρητικά μπορεί να είναι ορατοί στο φως της ημέρας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Μετεωριτών (AMS), οι βολίδες είναι γενικά μεγέθους -4, τόσο φωτεινές όσο ο πλανήτης Αφροδίτη όταν παρατηρούνται το βράδυ ή το πρωί.

Η πανσέληνος έχει μέγεθος -12,6 ενώ ο ήλιος είναι -26,7.

Σύμφωνα με την AMS, ενώ «αρκετές χιλιάδες μετεωρίτες μεγέθους βολίδας εμφανίζονται καθημερινά στην ατμόσφαιρα της Γης», οι περισσότεροι πέφτουν πάνω από τον ωκεανό ή τις ακατοίκητες περιοχές.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης