Ο ΟΗΕ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση την Πέμπτη, να καταλήξει σε μια συμφωνία για την επανεγκατάσταση των προσφύγων προκειμένου να αποβιβαστούν 160 μετανάστες που έχουν αποκλειστεί στη Μεσόγειο εδώ και δύο εβδομάδες.

Σε μια ανακοίνωση η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (OIM) «καλούν τη Μάλτα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου οι περίπου 160 διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη θάλασσα πάνω σε δύο σκάφη του κρουαζιερόπλοιου Captain Morgan, να τεθούν σε ασφάλεια σε στέρεο έδαφος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετανάστες που διασώθηκαν στη θάλασσα, ένα μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από την εμπόλεμη Λιβύη, αναμένεται να γίνουν δεκτοί από τη Μάλτα, όμως οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ πρέπει να δείξουν «αλληλεγγύη» αποδεχόμενες στο έδαφός τους ένα μέρος από αυτούς.

Ένα σύστημα μετεγκατάστασης που θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και να γίνει δεκτό από τις χώρες αυτές είναι «απαραίτητο επειγόντως προκειμένου να εξέλθουμε τελικά από έναν αέναο κύκλο ad hoc διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων», εκτιμούν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη μετεγκατάσταση χθες 17 ανθρώπων από τη Μάλτα στη Γαλλία που «δείχνει πως η αλληλεγγύη στην περίοδο της Covid-19 είναι δυνατή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H UNHCR και ο ΔΟΜ υπογραμμίζουν πως οι 160 μετανάστες βρίσκονται εδώ και δύο εβδομάδες πάνω στα δύο σκάφη του κρουαζιερόπλοιου, που είναι η περίοδος καραντίνας για τον εντοπισμό τυχόν μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό.

«Η ικανότητα υποδοχής ορισμένων μεσογειακών χωρών τίθεται υπό επιπλέον πίεση λόγω των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων που έχουν υιοθετηθεί λόγω της Covid-19. Αναγνωρίζοντας αυτή τη σημαντική δυσκολία, έχουμε προτείνει την υποστήριξή μας προκειμένου να καταστεί δυνατή μια γρήγορη και αποτελεσματική διαχείριση των νέων αφίξεων», διευκρινίζουν.

Η Μάλτα αντιμετωπίζει ένα κύμα αφίξεων μεταναστών που αναχωρούν από τη Λιβύη. Αν οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν δείξουν την αλληλεγγύη τους επιτρέποντας την επανεγκατάσταση ενός μέρους των μεταναστών, το νησιωτικό κράτος έχει απειλήσει ότι θα μπλοκάρει τις χρηματοδοτήσεις που προορίζονται για την επιχείρηση Ειρήνη.

Υπό ιταλική διοίκηση, αυτή η ναυτική και αεροπορική επιχείρηση έχει σκοπό την τήρηση του εμπάργκο που επέβαλαν τα Ηνωμένα Ένθη στην παράδοση όπλων στη Λιβύη, όπου μαίνεται μια σύγκρουση που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό τουλάχιστον 200.000 άλλων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης