Μεταναστευτικό: Το Βερολίνο ετοιμάζεται να προσθέσει 14 χώρες στον κατάλογο των «ασφαλών χωρών καταγωγής»

Μεταναστευτικό: Το Βερολίνο ετοιμάζεται να προσθέσει 14 χώρες στον κατάλογο των «ασφαλών χωρών καταγωγής»
Η γερμανική κυβέρνηση θα προσθέσει 14 χώρες στον κατάλογο των «ασφαλών χωρών καταγωγής», πράγμα που θα καταστήσει ευκολότερο τον επαναπατρισμό αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών.

Η συμφωνία του σχηματισμού της κυβέρνησης συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ προβλέπει ότι οποιαδήποτε χώρα, πολίτες της οποίας λαμβάνουν άσυλο στη Γερμανία σε ποσοστό κάτω του 5%, θεωρητικά μπορεί να χαρακτηρισθεί «ασφαλής χώρα καταγωγής».

Στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνονται οι εξής χώρες: Τανζανία, Ουκρανία, Πακιστάν, Μπενίν, Γουινέα-Μπισάου, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Κολομβία, Κούβα, Βιετνάμ, Ινδία, Λευκορωσία, Κένυα και Μολδαβία.

Το έγγραφο συντάχθηκε σε απάντηση αιτήματος παροχής πληροφοριών που υποβλήθηκε από βουλευτή της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, στο έγγραφο διευκρινίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση, για λόγους συγχρονισμού με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, μπορεί να χαρακτηρίσει μία χώρα «ασφαλή» εάν διασφαλίζεται ότι οι μετανάστες δεν θα υποστούν βασανιστήρια, απάνθρωπη μεταχείριση ή δεν απειληθούν με θάνατο σε πολεμική σύρραξη μετά τη επιστροφή τους.

Στην κυβέρνηση της Μέρκελ ασκούνται πιέσεις να επιταχύνει τις απελάσεις αιτούντων άσυλο, καθώς το δημόσιο αίσθημα μεταστρέφεται. Η Τυνησία, το Μαρόκο, η Αλγερία και η Γεωργία χαρακτηρίσθηκαν τον τελευταίο χρόνο ασφαλείς χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018, 15:04