Ένας από τους απεσταλμένους του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή έκρινε χθες Τρίτη ενώπιον του ΟΗΕ ότι η «διεθνής συναίνεση» και οι ίδιες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν αρκούν για να τερματιστεί η ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη και ότι μόνο οι «απευθείας συνομιλίες» των δύο πλευρών μπορούν να την επιλύσουν.

«Αυτή η διένεξη δεν θα τερματιστεί στη βάση της διεθνούς συναίνεσης για το ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο, για το ποιος θα έπρεπε να παραχωρήσει το χι και θα όφειλε να αποδεχθεί το ύψιλον», είπε στους πρέσβεις των χωρών-μελών του ΣΑ του ΟΗΕ ο Τζέισον Γκρίνμπλατ, ο οποίος εργάζεται μαζί με τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό και σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου, πάνω στο πολύ αμφιλεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «διαρκής και πλήρης ειρήνη δεν θα έρθει με διάταγμα του διεθνούς δικαίου ή με τις φλύαρες και ελάχιστα σαφείς αποφάσεις» του ΣΑ, συνέχισε, υπογραμμίζοντας το πόσο μεγάλη είναι η απόσταση που παίρνουν πλέον οι ΗΠΑ από τον ΟΗΕ.

Οι Κούσνερ και Γκρίνμπλατ αναμένεται να επιστρέψουν στη Μέση Ανατολή στα τέλη του μήνα για να συνεχίσουν τις επαφές για το ειρηνευτικό σχέδιό τους. Η οικονομική πτυχή του, που προβλέπει διεθνείς επενδύσεις 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και στις γειτονικές αραβικές χώρες μέσα σε μια δεκαετία, παρουσιάστηκε τον Ιούνιο. Το πολιτικό του σκέλος μένει να παρουσιαστεί.

Οι Παλαιστίνιοι μποϊκοτάρουν την αμερικανική πρωτοβουλία. Κατηγορούν την κυβέρνηση του Τραμπ ότι ήρθε σε απόλυτη ρήξη με τη «διεθνή συναίνεση» προχωρώντας στη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως της ισραηλινής πρωτεύουσας και ότι παίρνει το μέρος του Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το όραμα για την ειρήνη που σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε δεν θα έχει αμφισημίες, αντίθετα με πολλές αποφάσεις που έχουν υιοθετηθεί σε αυτή την αίθουσα», είπε ο απεσταλμένος του Τραμπ στο ΣΑ.

Κατ’ αυτόν, η όποια λύση «δεν μπορεί να επιβληθεί στα μέρη». «Ο μόνος τρόπος να υπάρξει πρόοδος είναι οι απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους», επέμεινε.

Ο Γερμανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Κρίστοφ Χόισγκεν θύμισε από τη δική του πλευρά την προσήλωση της χώρας του στη λεγόμενη λύση «των δύο Κρατών», ισραηλινού και παλαιστινιακού, στη βάση των παραμέτρων στις οποίες συναινεί η διεθνής κοινότητα.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια να παραμεριστούν αυτές οι παράμετροι, που έχουν οριστεί συλλογικά, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», υπερθεμάτισε ο Γάλλος πρέσβης Νικολά ντε Ριβιέρ.

Με κοινή ανακοίνωσή τους εξάλλου, τα πέντε Κράτη μέλη της Ε.Ε. που είναι το τρέχον διάστημα μέλη του ΣΑ (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία) «καταδίκασαν σθεναρά» την κατεδάφιση παλαιστινιακών κατοικιών σε προάστιο της Ιερουσαλήμ.

Πηγές: ΑΠΕ, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης