Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Ο Karapet Karo Sahakyan είναι φωτορεπόρτερ, ο οποίος μέχρι πρότινος δραστηριοποιούνταν και στη χώρα μας. Με το ξέσπασμα του πολέμου στην πατρίδα του, την Αρμενία, έφυγε αμέσως για την πρώτη γραμμή του μετώπου, ώστε να προσφέρει εκεί τις υπηρεσίες του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πού είναι όμως η πρώτη γραμμή του μετώπου; «Από τη δεύτερη ημέρα των συγκρούσεων, τα πάντα εδώ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι πρώτη γραμμή του μετώπου» απαντάει χωρίς να το σκεφτεί στο zougla.gr, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του.

Οι εικόνες που αποτυπώνει με τον φακό του πλέον μοιάζουν απόκοσμες, σαν από εσχατολογική ταινία. Ο εχθρός δεν είναι ποτέ ορατός σε αυτόν τον πόλεμο, είναι όμως τα αποτελέσματα των βομβαρδισμών, της φρίκης που προκαλούν, των εκατοντάδων σορών νεών στρατιωτών και όχι μόνο.

«Είναι πολύ δύσκολο όλο αυτό» ομολογεί ο φωτορεπόρτερ και αυτή του η φράση μάλλον αρκεί για να αντιληφθούμε -ή μάλλον να φανταστούμε- τι συμβαίνει αυτές τις εβδομάδες στο Αρτσάχ, όπως είναι η αρχαία αρμένικη ονομασία της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλοι όμως είμαστε μια γροθιά. Δεν είναι η ώρα για δάκρυα. Πρέπει να νικήσουμε. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλος τρόπος» τονίζει, προσθέτοντας ότι το μεγάλο ζητούμενο, για όλους τους ανθρώπους που πολεμούν, σκοτώνονται, ή επιβιώνουν δύσκολα εκεί, δεν είναι άλλο από την ειρήνη.

Ο Karapet Karo Sahakyan γνωρίζει ότι ο εχθρός δεν είναι μόνο ο αζερικός στρατός. Είναι και οι μισθοφόροι από τη Συρία, αλλά και άλλες χώρες, όπως και η ίδια η Τουρκία. 

«Όπως έχουμε μάθει από την Ιστορία, ο στόχος τους είναι μια νέα γενοκτονία. Δεν υπάρχει καμία οικογένεια αρμένικη ή ελληνική που να μην έχει μνήμη από αυτά τα γεγονότα. Δεν γίνεται αυτό μόνο για τη γη. Είναι για να μας εξολοθρεύσουν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ» επισημαίνει προσθέτοντας ότι οι άμαχοι -αλλά και ειδικά οι ξένοι δημοσιογράφοι- αποτελούν τον νούμερο ένα στόχο του εχθρού, «ώστε να κρύβουν την αλήθεια»…

Ο φωτογράφος δεν χάνει παρ΄ όλα αυτά την αισιοδοξία του. «Όλα καλά θα πάνε. Και θα χαρώ να βρεθούμε στην Αθήνα όταν έρθω ή να έρθετε εσείς για διακοπές στο Αρτσάχ» μας λέει χαμογελώντας.

Όσο για την υποστήριξη από την Ελλάδα; «Η Ελλάδα όσα κάνει είναι αρκετά. Τη νιώθουμε φίλη μας όπως πάντα και ότι είναι μαζί μας σε όλο αυτό».

Ακούστε τη μαρτυρία του:

 

 

Δείτε τις φωτογραφίες μέσα από την εμπόλεμη ζώνη που μας παραχώρησε:

 

Δείτε το ρεπορτάζ του zougla.gr, στο οποίο μεταξύ άλλων μιλάει η αδερφή του φωτορεπόρτερ που ζει στην Αθήνα, Αρεβίκ Σαχακιάν:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης