Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ η οποία δέχθηκε την Πέμπτη στο Βερολίνο τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, υπογράμμισε την επιθυμία της να σημειωθεί «πρόοδος» στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί πρόοδος» και το «κάθε μέρος να ανταλλάσσει απόψεις με το άλλο, ενώ πριν από λίγους μήνες αυτό δεν συνέβαινε», είπε η καγκελάριος, εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι «η πόρτα δεν έχει ακόμη κλείσει» για να υπάρξουν αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Γερμανία έχει αναπτύξει φιλία με το Ισραήλ, όπως ακριβώς και με την Παλαιστίνη, ως εκ τούτου, μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο του διαλόγου στην περιοχή», δήλωσε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αμπάς.

Η συνέχιση του ισραηλινού εποικισμού στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ έχει προκαλέσει το πάγωμα των ισραηλινοπαλαιστινιακών διαπραγματεύσεων από τον Σεπτέμβριο του 2010. Στις 3 και 9 Ιανουαρίου η Ιορδανία φιλοξένησε δύο διερευνητικές συναντήσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αντιπροσώπων, οι πρώτες από το Σεπτέμβριο του 2010, για να εξεταστεί το ενδεχόμενο της επανάληψης των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος άρχισε την Κυριακή περιοδεία μιας εβδομάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Ρωσία, τρία μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης