Χαμένο κόπο συνιστά η διενέργεια κατασκοπείας σε βάρος συμμάχων, δήλωσε την Πέμπτη η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση για τις δύο φερόμενες υποθέσεις κατασκοπείας για λογαριασμό των ΗΠΑ, οι οποίες αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες ημέρες και προκάλεσαν οργή στην Γερμανία.

«Αν αυτό που υπονοείται αποδειχθεί ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τότε θα πρέπει να πω ότι η κοινή λογική λέει πως η κατασκοπεία σε βάρος συμμάχων (. . .) συνιστά απώλεια ενέργειας. Έχουμε τόσο πολλά προβλήματα και θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα σημαντικά», σημείωσε η Μέρκελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υπήρχε μια γενική έλλειψη εμπιστοσύνης. Σήμερα θα πρέπει να διερωτηθούμε ποιος είναι ο σκοπός των υπηρεσιών (πληροφοριών) τον 21ο αιώνα. Έχουμε εντελώς νέες απειλές» να αντιμετωπίσουμε, υπογράμμισε η καγκελάριος, αναφερόμενη στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στην Συρία και στην καταπολέμηση των τρομοκρατών.

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στην άνοδο των ισλαμιστών εξτρεμιστών, οι οποίοι ανακήρυξαν χαλιφάτο στο βόρειο Ιράκ, και υπογράμμισε ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμάχων θα πρέπει να ενισχυθεί.

«Πιστεύω ότι αυτές τις στιγμές που μπορεί να είναι πολύ αμήχανες, είναι αποφασιστικής σημασίας να μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμάχων», σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε: «Μια μεγαλύτερη εμπιστοσύνη θα μπορούσε να σημαίνει και μια μεγαλύτερη ασφάλεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σύμμαχοι που κατασκοπεύουν την Γερμανία «βλέπουν το δέντρο και δεν βλέπουν το δάσος», κατέληξε.

Ξεχωριστά ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε σχετικά με το σκάνδαλο αυτό κατασκοπείας ότι δεν έχουν υπονομευτεί σημαντικά απόρρητα στοιχεία της Γερμανίας. «Αν δεν πρόκειται για κάτι περισσότερο από αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες που προκύπτουν από αυτήν την φερόμενη υπόθεση κατασκοπείας είναι αστείες», σημείωσε ο ντε Μεζιέρ.

«Από την άλλη πλευρά, η πολιτική ζημιά είναι δυσανάλογα σοβαρή», υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι απελαύνει τον επικεφαλής της CIA στην Γερμανία.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ διευκρινίζει ότι το αίτημα αυτό σχετίζεται με τις έρευνες για τις δραστηριότητες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Γερμανία, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι εξακολουθεί να έχει ουσιαστική σημασία για το Βερολίνο να υπάρχει στενή συνεργασία με τους δυτικούς εταίρους του, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από e-go.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης