Οι συντηρητικοί της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) λένε πως ελπίζουν να διασαφηνίσουν σύντομα αν υπάρχει προοπτική για έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό καθώς ετοιμάζονται για διερευνητικές συνομιλίες αυτή την εβδομάδα.

Οι συντηρητικοί, που συναντώνται σήμερα προκειμένου να χαρτογραφήσουν τις διαπραγματευτικές θέσεις τους, πιστεύουν πως μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί για την ανανέωση του «μεγάλου συνασπισμού» που κυβέρνησε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο πλευρές πρέπει να υπερβούν τις διαφορές τους για το μέλλον της Ευρώπης, τις συντάξεις, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.

Η Μέρκελ, ο συνασπισμός CDU/CSU της οποίας απέτυχε τον περασμένο μήνα να καταλήξει σε συμφωνία για συνασπισμό με δύο μικρότερα κόμματα μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ενημερώσει τα μμε στη 1.00 μ.μ. (14:00 ώρα Ελλάδας).

Υψηλόβαθμα στελέχη των συντηρητικών απέρριψαν προχθές το όραμα των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» που προέβαλε ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος έχει εξασθενίσει μετά τα χειρότερα μεταπολεμικά ποσοστά που κατέγραψε το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως η Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, η συντηρητική πρωθυπουργός του Σάαρλαντ, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD πως ελπίζει ότι μπορεί να υπάρξει κάποια πρόοδος από τις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας με το SPD. «Ίσως μπορέσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αυτή την εβδομάδα», είπε.

Ο γενικός γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ δήλωσε στο ARD πως το κόμμα του είναι ανοικτό σε όλα τα ενδεχόμενα, περιλαμβανομένου ενός νέου συνασπισμού με τους συντηρητικούς ή μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

«Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της κ. Μέρκελ», δήλωσε ο Κλίνγκμπαϊλ, ο οποίος πρόσθεσε πως ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις βασικές απαιτήσεις των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και του αδελφού κόμματος της Βαυαρίας, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CSU).

«Το SPD κατέστησε σαφείς τις θέσεις του στο συνέδριο του κόμματος. Τώρα θα ακούσουμε τι θέλει ο ηγέτης της CDU, τι θέλει η CSU, και πολύ σύντομα θα ξεκαθαρίσει αν αξίζει να γίνουν περισσότερες συζητήσεις», είπε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τα τηλεοπτικά δίκτυα RTL και n-tv, το 71% των μελών του SPD χαιρετίζουν την απόφαση του κόμματος να ξεκινήσει συνομιλίες με τους συντηρητικούς, ενώ το 81% θέλει το κόμμα να διεξαγάγει σκληρές διαπραγματεύσεις.

Ο Κλίνγκμπαϊλ είπε πως το κόμμα του θα επιδιώξει σαφείς δεσμεύσεις από την CDU για την αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας προτού εισέλθει σε συζητήσεις.

Η Γιούλια Κλέκνερ, αναπληρώτρια ηγέτις της CDU, προειδοποίησε το SPD να μην έχει υπερβολικές απαιτήσεις και επέκρινε σχόλια που έκανε ο Κλίνγκμπαϊλ το Σαββατοκύριακο αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες μπορεί να συνεχισθούν μέχρι και τον Μάιο.

«Αν το SPD νομίζει ότι έχουμε χρόνο για πάντα, η δική μας θέση δεν είναι αυτή», είπε.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 71% των Γερμανών ψηφοφόρων θέλουν να διεξαχθούν γρήγορες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Η Κλέκνερ είπε πως είναι σαφές ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να ξαναδούν θέματα όπως η ενσωμάτωση, η ψηφιακή πολιτική και η ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών προτού συμφωνήσουν για έναν νέο συνασπισμό.

«Μια συνέχιση του προηγούμενου μεγάλου συνασπισμού δεν μπορεί να υπάρξει», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης