Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη με θέμα τη Συρία.
Ειδικότερα η εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου ενημέρωσε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ της Μέρκελ και των προέδρων της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας θα είναι η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ, αλλά και η στήριξη στην εφαρμογή της συμφωνίας του Σότσι μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί τη Ρωσία σύμμαχο του καθεστώτος (του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ, έναν εταίρο με ιδιαίτερη ευθύνη», πρόσθεσε η εκπρόσωπος. «Παράλληλα η Τουρκία με τη συμφωνία που υπέγραψε στο Σότσι με την Ρωσία επίσης έχει αναλάβει μια πολύ ιδιαίτερη ευθύνη», εξήγησε.
Την συμμετοχή του υπό όρους ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Όπως είπε δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην εν λόγω σύνοδο παρά μόνο αν δεν υπάρξει νέα στρατιωτική επιχείρηση στην επαρχία Ιντλίμπ, προπύργιο των Σύρων ανταρτών αλλά και των τζιχαντιστών, το οποίο θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό της η Δαμασκός.
«Η Γαλλία θα συμμετάσχει στη σύνοδο με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση στην Ιντλίμπ. Εκτιμούμε ότι τότε δεν θα υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες για τη διεξαγωγή της συνόδου», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Νωρίτερα το Μέγαρο των Ηλυσίων είχε επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του Μακρόν στη σύνοδο.
«Η Γαλλία σκοπεύει να επικεντρωθεί κυρίως στη διατήρηση της εκεχειρίας στην επαρχία Ιντλίμπ προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή και ένα νέο μαζικό κύμα προσφύγων, αλλά και στην αποτελεσματική έναρξη μια πολιτικής διαδικασίας στην οποία θα συμμετέχουν όλοι», επεσήμανε πηγή από τη γαλλική προεδρία.
«Αυτοί οι δύο στόχο θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των ηγετών», πρόσθεσε.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ότι στη σύνοδο θα συζητηθούν οι όροι για την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία, αλλά και η ανοικοδόμηση της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης