«Η νέα γαλλο-γερμανική συνθήκη θα δώσει ώθηση στην ενότητα της Ευρώπης» σχολιάζει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πριν εν όψει της συνάντησής της με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Άαχεν στις 22 Ιανουαρίου.

Τότε οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν τη νέα συνθήκη γαλλο-γερμανικής συνεργασίας και ολοκλήρωσης.

Σε μήνυμά της η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε τους φιλικούς δεσμούς ανάμεσα σε Βερολίνο και Παρίσι, που – όπως είπε- «είναι ουσιαστικά αυτονόητες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μήνυμα έρχεται λίγες ημέρες πριν την υπογραφή της νέας συνθήκης συνεργασίας Γερμανίας – Γαλλίας, με την Μέρκελ να υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαία «επειδή πιστεύουμε ότι ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά».

«Εργαζόμαστε μέσα στην Ευρώπη, θέλουμε να δώσουμε ώθηση στην ευρωπαϊκή ενότητα. Αυτή η διάσταση δεν είχε προβλεφθεί στην παλιά συνθήκη» ανέφερε.

Όπως σημείωσε το νέο έγγραφο θα αντιμετωπίζει τη «διασυνοριακή συνεργασία» καθώς και τη διμερή συνεργασία που σχετίζεται με την οικονομία και την αγορά εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα συμπληρώσουμε αυτό το συμβόλαιο με λίστα πρότζεκτ που θα ανανεώνονται διαρκώς για να δείξουν πως η Γερμανία και η Γαλλία συνεχίζουν να δουλεύουν μαζί στην Ευρώπη» υποστήριξε.

Η καγκελάριος χαρακτήρισε το Βερολίνο και το Παρίσι ως στενούς συνεργάτες στην εξωτερική πολιτική, υπενθυμίζοντας ότι οι δύο χώρες θα είναι στο τιμόνι του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δύο συνεχόμενους μήνες την Άνοιξη.

Η νέα συμφωνία θα χτιστεί στη βάση της συμφωνίας του 1962 που συνεισέφερε τα μέγιστα στην ιστορική συμφιλίωση Γαλλίας και Γερμανίας.

Το έγγραφο του 1963 που υπεγράφη από τον τότε πρόεδρο Σαρλ ντε Γκολ και τον τότε καγκελάριο της Κόνραντ Αντενάουερ, κατοχύρωνε την μεταπολεμική συμφιλίωση των δύο χωρών.

Η συνθήκη υποχρέωνε τις αρχές των δύο χωρών να διεξάγουν τακτικές διαβουλεύσεις σε βασικές κατευθύνσεις εξωτερικής πολιτικής, σε ζητήματα ασφάλειας όπως και σε πολιτιστικά θέματα.

Πηγή: sputniknews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης