Μετά την ακύρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ΕΕ, αλλά υπό τους όρους που οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να συμφωνήσουν, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έπειτα από συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας Αλεξάντρ Νόβακ και τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

«Η ζωή συνεχίζεται, υπάρχει μια σειρά από άλλες ιδέες. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε, αλλά υπό εκείνες τις συνθήκες, για τις οποίες θα κατορθώσουμε να συμφωνήσουμε», είπε ο Μεντβέντεφ κατά την έναρξη της σύσκεψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης έτοιμος να συζητήσει με την Ουκρανία το μέλλον της ενεργειακής τους συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, καθώς είναι σαφές πλέον ότι η Μόσχα έχει αποφασίσει να «απαγκιστρωθεί» από την εξάρτησή της από τους αγωγούς οι οποίοι διέρχονται από το ουκρανικό έδαφος για τη διοχέτευση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Έχουμε ως αφετηρία μας το γεγονός ότι το σύμφωνο διαμετακόμισης για τη διοχέτευση αερίου στην ΕΕ μέσω της Ουκρανίας τερματίζεται το 2019, οι ποσότητες φυσικού αερίου για τους Ευρωπαίους καταναλωτές θα παρέχονται στα σύνορα Τουρκίας και Ελλάδας», υπενθύμισε ο Α. Νόβακ μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, σημειώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απαραίτητο από κοινού με τις χώρες καταναλωτές να λάβει σε συντομότατο χρόνο απόφαση ανάπτυξης των δικών της υποδομών, ώστε οι αντίστοιχες ποσότητες φυσικού αερίου να φθάσουν στους Ευρωπαίους καταναλωτές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης