«H επανεκκίνηση των σχέσεων Ρωσίας – ΗΠΑ είναι απολύτως αδύνατη, όσο είναι σε ισχύ οι κυρώσεις της Δύσης».

Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNBS ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τονίζοντας πως οι δύο χώρες θα πρέπει να επιστρέψουν «πίσω στο σημείο μηδέν», κάτι που τη δεδομένη στιγμή είναι «απολύτως αδύνατο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι δεσμοί των δύο χωρών έχουν υποστεί σοβαρότατο πλήγμα από μια σειρά καταστροφικών και ανόητων κυρώσεων. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μετά από λίγο, αυτές οι κυρώσεις θα αρθούν και θα δεν θα υπάρξουν άλλες. Η ζημιά όμως έχει ήδη γίνει. Όταν τα θεμέλια των διεθνών σχέσεων, για τα οποία έχουμε εργαστεί σκληρά και μεθοδικά εδώ και χρόνια, θυσιάζονται προκειμένου οι ΗΠΑ να επιβάλλουν όλων των ειδών τους περιορισμούς “τιμωρίας”, για να αποδείξουν πόσο σκληρές, γρήγορες και αποτελεσματικές μπορούν να γίνουν, ε, τότε, κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για μια εντελώς καταστροφική πολιτική.. Και για να το πάω και λίγο παραπέρα, πρόκειται για εντελώς βλακώδη πολιτική» τόνισε ο Μεντβέντεφ.

Σχολιάζοντας τη πρόσφατη δήλωση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα την 69η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πως η Ρωσία είναι το νο 2 στις διεθνείς απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, μετά τον φονικό ιό Εμπολα ενώ ο φόβος των τρομοκρατών και του Ισλάμ και το ISIL έρχεται τρίτος σε σπουδαιότητα (!), ο Μεντβέντεφ σχολίασε πως πρέπει να υπάρχει «κάποιου είδους διανοητικό πρόβλημα»…

«Τι είδους επαναφορά στις σχέσεις μας μπορεί να γίνει, κάτω από αυτές τις συνθήκες; Πρέπει να τα αφήσουμε πίσω μας όλα αυτά, να επιστρέψουμε στην ομαλότητα, μάλλον να επιστρέψουμε στο σημείο μηδέν. Τότε ενδεχομένως να μπορέσουμε να μιλήσουμε για τις μελλοντικές μας σχέσεις», συμπλήρωσε ο Μεντβέντεφ, τονίζοντας πως η Ρωσία ήταν και είναι ανοιχτή στον εποικοδομητικό διάλογο τόσο με τις ΗΠΑ όσο και τους ευρωπαίους εταίρους και όλα τα πολιτισμένα έθνη. «Δεν κλείνουμε την πόρτα επικοινωνίας, ούτε φυσικά στις ΗΠΑ. Όμως πρέπει πρώτα να επανέλθει η ομαλότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Interfax
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης