Καλυμμένη από ένα πυκνό νέφος είναι η Αυστραλία εδώ και εβδομάδες λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα επί περισσότερους από τρεις μήνες εξαιτίας της ξηρασίας. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις φωτιές που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο και σχεδόν 20 εκατομμύρια στρέμματα γης έχουν καταστραφεί, δηλαδή έκταση ίση με τη μισή Ελβετία.

Εν τω μεταξύ, ισχυροί άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται σήμερα, «ακραίες» μετεωρολογικές συνθήκες που ενδέχεται να ενισχύσουν τις πυρκαγιές και να ωθήσουν τις φλόγες μέχρι τα προάστια των πόλεων, απειλώντας κατοικίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Η ανατολική Αυστραλία, και κυρίως το Σίδνεϊ, είναι καλυμμένη από ένα τοξικό νέφος εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται επί εβδομάδες στην περιοχή και οι οποίες ενδέχεται να ενταθούν σήμερα λόγω των «ακραίων» μετεωρολογικών συνθηκών. Μόνο στη Νέα Νότια Ουαλία μαίνονται περίπου 100 φωτιές, ενώ βορειοδυτικά του Σίδνεϊ οι πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει 319.000.000 στρέμματα γης.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Στο Σίδνεϊ, την πιο πολυπληθή πόλη της χώρας, αυτό το τοξικό νέφος έθεσε σε λειτουργία πολλούς ανιχνευτές καπνού, αναγκάζοντας τους πυροσβέστες να επέμβουν. Πολλοί κάτοικοι πνίγονταν από τον πυκνό καπνό και αναγκάζονταν να φορούν μάσκες.

Κάποια δρομολόγια των φέρι-μποτ ακυρώθηκαν, ενώ οι μαθητές παρέμειναν στις σχολικές αίθουσες κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, αφού η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνούσε κατά πολύ τα «επικίνδυνα» επίπεδα.

Οι πυροσβέστες στις επαρχιακές περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακοίνωσαν ότι το πυκνό νέφος που καλύπτει την ανατολική Αυστραλία βοήθησε στο να μην επιδεινωθούν οι συνθήκες που ευνοούν τις πυρκαγιές. Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι «ολοένα και πιο ισχυροί άνεμοι κινδυνεύουν να επιδεινώσουν αυτές τις συνθήκες σήμερα το απόγευμα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης