Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης υπέστησαν τουλάχιστον 12 απώλειες, ενώ άλλοι 35 άνδρες τους τραυματίστηκαν, στις μάχες που μαίνονται στη Βεγγάζη παρά την ανακήρυξη της νίκης τους στη Βεγγάζη την οποία έκανε ο διοικητής τους, ο Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσαν ιατρικές πηγές και στρατιωτικοί σήμερα.

Οι δυνάμεις του λεγόμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χάφταρ προσπαθούν να εξαλείψουν τους τελευταίους θύλακες αντίστασης στη συνοικία Σάμπρι, την τελευταία όπου παραμένουν οχυρωμένοι ένοπλοι αντίπαλων οργανώσεων, έπειτα από τρία χρόνια μαχών για τον έλεγχο της πόλης.
Την Τετάρτη ο Χάφταρ είχε ανακοινώσει το τέλος της εκστρατείας σε μια ομιλία του που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μάχη για τη Βεγγάζη ανάμεσα στον στρατό του Χάφταρ και διάφορες ισλαμιστικές οργανώσεις εγγράφεται στο πλαίσιο των ευρύτερων συγκρούσεων αφότου στη Λιβύη επικράτησε χάος έπειτα από την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Παρά την ομιλία του Χάφταρ, οι συγκρούσεις συνεχίζονταν δύο ημέρες αργότερα στη συνοικία Σάμπρι. Οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανέφεραν ότι έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν στοιχεία του πυροβολικού στις μάχες για να αποτραπεί ο κίνδυνος απωλειών από φίλια πυρά, λόγω της περιορισμένης έκτασης των πεδίων των μαχών.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του στρατού του Χάφταρ σκοτώθηκαν πέντε αντίπαλοί τους και αιχμαλωτίστηκαν 11, ανάμεσά τους έξι Λίβυοι, τέσσερις Αιγύπτιοι και ένας Τυνήσιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χάφταρ εξαπέλυσε τη λεγόμενη «Επιχείρηση Αξιοπρέπεια» στη Βεγγάζη τον Μάιο του 2014 και σταδιακά οι δυνάμεις του απέκτησαν πλεονέκτημα έναντι των ισλαμιστών και των ανταρτών που είχαν δράσει στην εξέγερση εναντίον του Καντάφι.

Ο Χαλίφα Χάφταρ πρόσκειται στην κυβέρνηση και τη Βουλή της ανατολικής Λιβύης. Απορρίπτει τη δικαιοδοσία της υποστηριζόμενης από τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης