Φουντώνει η αντιπαράθεση των πρωθυπουργών της Αλβανίας και της Σερβίας για το επεισόδιο με την εμφάνιση σημαίας της «Μεγάλης Αλβανίας» στον αγώνα των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου των δύο χωρών και πλέον μεταφέρεται στα κοινωνικά δίκτυα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λάδι στη φωτιά ρίχνει με δηλώσεις του στο Τwitter ο Αλβανός πρωθυπουργός Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα έγραψε στο Twitter: «Η Σερβία θα μπορέσει να γίνει κανονική χώρα όταν θα καταλάβει ότι η “Μεγάλη Αλβανία” είναι δικός της εφιάλτης, όχι δικό μας έργο».

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απάντησε γράφοντας στον δικό του λογαριασμό: «Όσοι ισχυρίζονται ότι η “Μεγάλη Αλβανία” είναι εφιάλτης μας έχουν απόλυτο δίκιο. Δεν είναι όμως μόνο δικός μας εφιάλτης, αλλά και της Ευρώπης και ολόκληρης της ανθρωπότητας, κι εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποτρέψουμε την πραγμάτωσή του. Ελπίζουμε ότι οι λογικοί Αλβανοί θα κατανοήσουν αυτό το μήνυμα».

Πάντως, παρά το αρνητικό κλίμα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε χθες ότι προτίθεται να επισκεφτεί το Βελιγράδι στις 22 Οκτωβρίου, όπως είχε προγραμματιστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε συνέντευξη του χθες το βράδυ στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS), ανέφερε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα αποφασίσει εάν θα δεχθεί τον Αλβανό πρωθυπουργό.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι οι έρευνες για το επεισόδιο στο ματς με την Εθνική Αλβανίας έφεραν στο φως αδιάσειστα στοιχεία για τους δράστες.

«Γνωρίζουμε πλέον πότε μπήκαν στη Σερβία, τις επαφές που είχαν και τις συνεννοήσεις που έκαναν. Όταν θα δημοσιοποιηθούν όλα αυτά στη χώρα (σ.σ.: Αλβανία) απ’ όπου εξαπολύονται κατηγορίες εναντίον της Σερβίας, δεν θα είναι καθόλου ευτυχείς» είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός, ενώ συμπλήρωσε ότι «πολύ σύντομα θα δοθούν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για προμελετημένη, οργανωμένη δράση με στόχο να ταπεινωθεί η Σερβία και να προκληθεί αστάθεια στη χώρα».

Αναφερόμενος στις επιθέσεις εναντίον καταστημάτων που ανήκουν σε μέλη της αλβανικής εθνότητας, ο κ. Βούτσιτς τόνισε ότι η πολιτεία θα προστατέψει όλους τους πολίτες της και οι δράστες αυτών των επιθέσεων θα τιμωρηθούν αυστηρά. 

Μετά τα έκτροπα του αγώνα, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες έφοδοι σε χωριά της ελληνικής μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο και επιθέσεις σε αλβανικά καταστήματα στη Σερβία, με τα υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας, της Σερβίας και της Αλβανίας να ανταλλάσσουν διαβήματα διαμαρτυρίας για την έξαρση της βίας.

Στο Πάντσεβο, μια περιοχή που βρίσκεται 24χλμ. βόρεια του Βελιγραδίου, εντοπίστηκε το τηλεχειριζόμενο ελικοπτεράκι (drone) και ο κάτοχός του, που έγιναν αιτία να τιναχθεί στον αέρα ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι και να προκύψει διπλωματικό θέμα ανάμεσα σε Σερβία και Αλβανία.

Ο επικεφαλής της σερβικής αστυνομίας δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ ότι βρέθηκε το τηλεχειριζόμενο ελικοπτεράκι που πετούσε πάνω από τον αγωνιστικό χώρο.

Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την πορεία των ερευνών, ανέφερε ωστόσο ότι ο άνθρωπος στην κατοχή του οποίου βρέθηκε το ελικοπτεράκι κρατείται και ανακρίνεται.

Aνησυχία κατοίκων χωριών της Βορείου Ηπείρου για εφόδους εθνικιστών

Ένταση σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου, όταν μετά τον επεισοδιακό αγώνα ποδοσφαίρου Σερβίας-Αλβανίας Aλβανοί εθνικιστές πέρασαν μέσα από ελληνικό μειονοτικό χωριό φωνάζοντας συνθήματα κατά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μετά το τέλος του αγώνα αυτοκινητοπομπή με αλβανικές σημαίες μπήκε στο χωριό προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους.

Στη συνέχεια ακούστηκαν πυροβολισμοί, που μάλλον όμως τους έριξαν οι κάτοικοι του χωριού, στην προσπάθειά τους να εκφοβίσουν τους εθνικιστές διαδηλωτές.

Κάποιοι, μάλιστα, κατέφυγαν στην εκκλησία του χωριού και χτύπησαν τις καμπάνες για να συγκεντρωθούν όλοι οι κάτοικοι.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος δήλωσε: «Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα στην Αλβανία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα ακραίου εθνικισμού και ανθελληνισμού. Και όχι μόνο από ομάδες ανεξέλεγκτων εθνικιστών, όπως συνέβη με τα προχθεσινά επεισόδια στο χωριό Δερβιτσάνη».

Έκκληση κατοίκων χωριών της Βορείου Ηπείρου για τα επεισόδια βίας

Έκκληση προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας να λάβουν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη της νομιμότητας, «πριν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο», απευθύνει η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια» με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο χωριό Δερβιτσάνη μετά τη διακοπή του αγώνα ανάμεσα στη Σερβία και στην Αλβανία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ανακοίνωσή της η Ομόνοια επισημαίνει ότι εκατοντάδες άτομα εισέβαλαν στο χωριό της Βορείου Ηπείρου κρατώντας σημαίες και πανό με εθνικιστικό περιεχόμενο, με στόχο να προκαλέσουν τους Έλληνες που ζουν εκεί.

«Οι Αλβανοί έσπασαν παράθυρα σε καταστήματα και αυτοκίνητα και προπηλάκισαν μειονοτικούς. Η κατάσταση θα είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο, αν δεν είχαν φθάσει οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απέτρεψαν τα χειρότερα» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ένωσης.

Διαβάστε επίσης:

Το τρίτο ημίχρονο

Ελληνικό διάβημα για τα επεισόδια στο χωριό Δερβιτσάνη

Στροφή 360 μοιρών κάνει ο Έντι Ράμα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης