Μαίνεται η μάχη για την κατάληψη του Χοντέιντα στην Υεμένη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018, 13:44
Μαίνεται η μάχη για την κατάληψη του Χοντέιντα στην Υεμένη
Με τρία χρόνια και πλέον να έχουν συμπληρωθεί μαίνεται ο απάνθρωπος πόλεμος στην Υεμένη χωρίς να διαφαίνεται ότι πλησιάζει το τέλος του.

Από τα ξημερώματα, ισχυρότατος στρατιωτικός σχηματισμός υπό την Σαουδική Αραβία, (για να υποστηριχθεί η δύναμη του ανατραπέντα και φιλοξενούμενου στο Ριάντ πρώην προέδρου της Υεμένης Abd Rabbuh Mansour Hadi) έχουν αρχίσει μεγάλη πολεμική επιχείρηση για την κατάληψη του κυρίως λιμένα της χώρας Χουντέιντα.

Τρόφιμα από την UNICEF ξεφορτώνονται στο Χοντέιντα

Η επιχείρηση για την ανακατάληψη του ζωτικότατης σημασία λιμένα ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες και αφού οι αντάρτες Χούθι απέρριψαν τελεσίγραφο, αρνούμενοι να παραχωρήσουν τον έλεγχο της πόλης ως το βράδυ της Τρίτης.

Τελεσίγραφο που είχαν θέσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως γράφει η «Al Arabiya».

Σουδανικές δυνάμεις συμμετέχουν στην επίθεση

Την μεγάλης έκτασης επίθεση υποστηρίζουν αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις της υπό την Σαουδική Αραβία συμμαχίας που συγκλίνουν προς την πόλη από διαφορετικές κατευθύνσεις, σύμφωνα με πληροφορίες στρατιωτικής πηγής αναφέρει το δημοσίευμα.

Η πιστή στον ανατραπέντα πρόεδρο Abd Rabbuh Mansour Hadi κυβέρνηση, σε ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει πως «αυτή είναι και η υστάτη προσπάθεια να αποκατασταθεί η νομιμότητα σ’ ολόκληρη την εθνική επικράτεια και να εκδιωχθούν οι Χούθι από το Χοντέιντα, απ΄όπου και ανεφοδιάζονται».Αναμένεται μεγάλη καταστροφή

H ανακατάληψη του Χοντέιντα αποτελεί μεγάλη σπουδαιότητα για την συμμαχία. Η Σαουδική Αραβία είχε επανειλημμένα προσπαθήσει να αποκλείσει τον λιμένα, κατηγορώντας το Ιράν ότι από εκεί ανεφοδιάζει τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες Χούθι, αλλά τελικά υπαναχώρησε κάτω από τις διεθνείς πιέσεις για να αποκατασταθεί ο ανεφοδιασμός με είδη πρώτης ανάγκης, για ανθρωπιστικούς λόγους.

Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΗΕ, είχε προειδοποιήσει ότι η προετοιμαζόμενη τότε πολεμική επιχείρηση εναντίον της πυκνοκατοικημένης πόλης θα μπορούσε να κοστίσει ακόμη και σε 250.000 ζωές. Χώρια που η επίθεση θα διακόψει την μεταφορά της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον πληθυσμό της Υεμένης που περνά τα πάνδεινα, λόγω των συνεχιζόμενων από το 2015 πολεμικών επιχειρήσεων.

Πριν μερικούς μήνες ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει πως από το Χοντέιντα προς το Άντεν είχαν κατευθυνθεί περί του 47.000 κάτοικοι για να γλιτώσουν από τους σαουδαραβικούς βομβαρδισμούς.

Να μην ξεχνάμε πως οι ρίζες της αναταραχής είχαν τις πηγές στην περιβόητη «Αραβική Άνοιξη», με διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει στην Υεμένη το 2011.

Ακόμη και η Ουάσινγκτον, η μεγαλύτερη τροφοδότης χώρα όπλων στην Σαουδική Αραβία είχε προειδοποιήσει -σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες εναντίον της πραγματοποίησης της επιχείρησης. Επειδή «δεν πρόκειται να ενισχύσουν επιχειρήσεις που θα απειλούσε την καταστροφή δομές απαραίτητες για την συνέχιση της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας» όπως δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Σαουδάραβες στρατιώτες έτοιμοι να επιβιβασθούν σε μεταγωγικά αεροπλάνα που θα τους μεταφέρουν στην Υεμένη (φωτό REUTERS)

O πόλεμος της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στην Υεμένη, από τον Μάρτιο του 2015 θεωρείται ιδιαίτερα απάνθρωπος με αποτέλεσμα συνεχείς εκατόμβες αμάχων και έχοντας προκαλέσει έντονη ανθρωπιστική καταστροφή και επιδημίες, λόγω της σχεδόν παντελούς έλλειψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Οι νεκροί υπολογίζονται να ξεπερνούν τα 22 εκατομμύρια -δηλαδή κάπου το 80% του πληθυσμού της φτωχότερης χώρας στην Αφρική.

Για τους πολιτικούς παρατηρητές, ο πόλεμος στην Υεμένη -παρά την αιματοχυσία που προκαλεί- για την Σαουδική Αραβία είναι ένα ακόμη μέσο πίεσης εναντίον του Ιράν.

Πληροφορίες από REUTERS - RT.com - ΒΒC
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018, 13:44