Η αποκαλούμενη «Μακεδονία» πρέπει να διαλυθεί στα «εξ ων συνετέθη» και τα εδάφη της να διανεμηθούν ανάμεσα στους γείτονές της, υποστηρίζει ο Αμερικανός βουλευτής και μέλος της υποεπιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων Dana Rohrabacher.

Η εν λόγω δήλωση του Αμερικανού πολιτικού έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο γραφείο του στην Ουάσινγκτον για λογαριασμό του αλβανικού τηλεοπτικού δικτύου Vision Plus.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λυπάμαι που το λέω, αλλά (τα Σκόπια) δεν είναι κράτος. Έχουν διαιρεθεί σε τέτοιο βαθμό, που δεν καθίσταται πλέον δυνατή η συνύπαρξη (ανάμεσα στις διαφορετικές εθνοτικές ομάδες). Οι Αλβανοί της Μακεδονίας πρέπει να ενωθούν με το Κόσοβο και το υπόλοιπο τμήμα της χώρας με τη Βουλγαρία» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Rohrabacher, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να παραμένουν εγκλωβισμένες σε μια αδιέξοδη πολιτική του παρελθόντος που δεν παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Η ιδέα ότι πρέπει να κρατήσουμε τη Μακεδονία ζωντανή, διότι κάποιος πριν από 30 χρόνια αποφάσισε ότι αυτή ήταν η καλύτερη δυνατή διευθέτηση που μπορούσε να προκύψει από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, δεν συνιστά λογική αιτιολόγηση για τη συνέχιση αυτής της ιδέας» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του βουλευτή προκάλεσαν έντονη ανησυχία και εκνευρισμό στους κόλπους της κυβέρνησης των Σκοπίων, με το Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ να χρησιμοποιεί τους απαραίτητους διπλωματικούς διαύλους για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, ζητώντας από το State Department να καταδικάσει τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, η οποία ενδέχεται να αναζωπυρώσει τα ήδη υπάρχοντα εθνικιστικά πάθη που ταλανίζουν την περιοχή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης