Μελέτη: Ο εμβολιασμός με AstraZeneca ακολουθούμενος από μια 2η δόση με Pfizer είναι ασφαλής και αποτελεσματικός

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Μαΐου 2021, 16:06
Μελέτη: Ο εμβολιασμός με AstraZeneca ακολουθούμενος από μια 2η δόση με Pfizer είναι ασφαλής και αποτελεσματικός

Μια ισπανική μελέτη για τον συνδυασμό εμβολίων κατά της COVID-19 διαπίστωσε ότι η χορήγηση μίας δόσης του εμβολίου της Pfizer σε ανθρώπους που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξαιρετικά ασφαλής και αποτελεσματική, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματά της.

Η μελέτη της Combivacs, που διενήργησε το υποστηριζόμενο από το κράτος Ινστιτούτο Υγείας Carlos III, διαπίστωσε ότι η παρουσία αντισωμάτων IgG στο αίμα ήταν μεταξύ 30 και 40 φορές υψηλότερη σε ανθρώπους που έλαβαν ως δεύτερη δόση το εμβόλιο της Pfizer σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που έλαβε μόνη μία δόση από το AstraZeneca.

Την ίδια ώρα, η παρουσία αντισωμάτων εξουδετέρωσης επταπλασιάστηκε μετά τη δόση με Pfizer, σημαντικά υψηλότερη από τον διπλασιασμό που παρουσιάστηκε μετά τη χορήγηση δεύτερης δόσης με το AstraZeneca.

Συμμετείχαν περίπου 670 εθελοντές, ηλικίας 18 με 59 ετών, που είχαν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του AstraZeneca με περίπου 450 από αυτούς να έλαβαν Pfizer.

Μόλις το 1,7% των συμμετεχόντων ανέφεραν σοβαρές παρενέργειες, οι οποίες περιορίζονταν σε πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους και κακουχία, δήλωσε μiα από τις συγγραφείς της μελέτης, η δρ Μαγκνταλένα Κάμπινς. «Αυτά δεν είναι συμπτώματα που μπορούν να θεωρηθούν σοβαρά» είπε η ίδια.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Μαΐου 2021, 16:19